Iatropedia

Ιός του Δυτικού Νείλου: Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων – Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια, συνιστά ο ΕΟΔΥ

Aedes mosquito sucking blood

Όπως είχε προβλεφθεί, η κυκλοφορία του ιού είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης

Ιδιαίτερα έντονη κυκλοφορία παρουσιάζει φέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου, με τον ΕΟΔΥ να συστήνει -εκ νέου- να λαμβάνονται επιμελώς μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια.

Όπως είχε προβλεφθεί, η κυκλοφορία του ιού είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024, αναφέρει ο Οργανισμός, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα έτη για την ίδια χρονική περίοδο.

Η γεωγραφική κατανομή του ιού είναι ευρεία, με κρούσματα να έχουν ήδη καταγραφεί σε πέντε Περιφέρειες της χώρας, στη βόρεια, κεντρική και δυτική Ελλάδα. Κατά το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλα περιστατικά της λοίμωξης στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πέντε νεκροί σε μία εβδομάδα στην χώρα μας

Για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές, όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα κατά την τρέχουσα περίοδο, μπορείτε να ενημερώνεστε από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που επικαιροποιείται και δημοσιεύεται κάθε Τετάρτη.

Καθώς οι περιοχές εμφάνισης των κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ συστήνει να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, με συνέπεια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν ήδη εμφανισθεί περιστατικά της νόσου αλλά και γενικότερα σε όλη την επικράτεια:

Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στη σχετική ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρδιακή προσβολή: Νέα τεχνολογία εντοπίζει τον κίνδυνο 10 χρόνια νωρίτερα

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε καυτερά

Τα παθογόνα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία