Iatropedia

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους στην Ευρώπη, δεύτερη σε κρούσματα

Τι δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC) . 

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στους θανάτους που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου καταδεικνύουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία έκθεσή του για την 35η εβδομάδα του έτους (27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2023), σε Ελλάδα και Ιταλία μαζί καταγράφεται το 78% των κρουσμάτων της λοίμωξης στα 30 κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ, Ισλανδία, Νορβηγία, Λίχτενσταϊν).

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους έως και τις 30 Αυγούστου 2023 στις χώρες αυτές ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε νοσήσει συνολικώς 287 ανθρώπους. Ανά χώρα τα κρούσματα ήταν:

Στους θανάτους πρώτη ήταν η χώρα μας. Από τους 21 ανθρώπους που έχουν χάσει έως τώρα τη μάχη να κρατηθούν στη ζωή:

Και το 2022

Σύμφωνα με τo ECDC, η εφετινή τάση στα κρούσματα σε Ιταλία και Ελλάδα ακολουθεί την περυσινή. Το 2022 είχαν καταγραφεί συνολικώς στις 30 χώρες του ΕΟΧ 1.133 κρούσματα και 92 θάνατοι. Τα 1.108 κρούσματα ήταν εγχώρια και τα υπόλοιπα σχετίζονταν με ταξίδια (εισαγόμενα). Από τα εγχώρια κρούσματα:

Όσον αφορά τους θανάτους το 2022, ο ιός του Δυτικού Νείλου κόστισε πέρυσι:

Κρούσματα σε γειτονικές χώρες

Εφέτος έχουν επίσης αναφερθεί 57 κρούσματα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου και σε χώρες γειτονικές με την ΕΕ. Τα 56 έχουν αναφερθεί στη Σερβία και το 1 στη Βόρεια Μακεδονία. Σε αυτές τις χώρες δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.

Οι ίδιες χώρες είχαν το 2022 συνολικώς 228 κρούσματα (τα 227 ήταν εγχώρια, το ένα σχετιζόταν με ταξίδι στην Τουρκία). Η Σερβία είχε τα 226.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλείται από το τσίμπημα μολυσμένων, κοινών κουνουπιών. Αυτά με τη σειρά τους μολύνονται κυρίως από άγρια πτηνά. Οι άνθρωποι που μολύνονται δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια (ούτε φυσικά σε ανθρώπους).

Τα κρούσματα στη χώρα μας καταγράφονται κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, αλλά όχι σε όλες τις πόλεις. Εφέτος, λ.χ., καταγράφηκε στην Καστοριά το πρώτο κρούσμα στα χρονικά, σύμφωνα με το ECDC.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου επισήμως προκάλεσε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2010. Ωστόσο ορολογικές μελέτες σε ανθρώπους τις δεκαετίες 1960 και 1980, καθώς και το 2007, έδειξαν ότι το 1% του πληθυσμού στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας είχε αντισώματα εναντίον του ιού.

Φωτογραφία: iStock