Iatropedia

Ηπαρίνη: Αιφνιδιασμός από τη μη εξαίρεσή της από το clawback στο νέο νομοσχέδιο

Τελευταία στιγμή δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, η τροπολογία για την εξαίρεση των ηπαρινών από την καταβολή clawback για το 2022, γεγονός το οποίο αιφνιδίασε τους προμηθευτές.

Αν δεν υπάρξει τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, υπάρχει, όπως λένε στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, σοβαρή πιθανότητα για ελλείψεις στα κρίσιμα αυτά νοσοκομειακά σκευάσματα και σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ποιος είναι ο ρόλος της ηπαρίνης

Οι ηπαρίνες είναι φάρμακα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία και τη λειτουργία του ΕΣΥ και η έλλειψή τους θα δημιουργούσε άμεσα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Πρακτικά τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτά τα σκευάσματα κι αυτός είναι και ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα έχει κατατάξει στον κατάλογο απαραίτητων φαρμάκων για κάθε σύστημα υγείας.

Οι ηπαρίνες είναι αναντικατάστατες σε πάρα πολλές ασθένειες και καταστάσεις (εγκυμοσύνες, ογκολογία, αιμοκάθαρση, Covid-19, επεμβάσεις καρδιάς), και δεν μπορούν να καλυφθούν με άλλα αντιπηκτικά. Ειδικά στην πανδημία COVID-19 είχαν κρίσιμο ρόλο στην διαχείριση των θρομβώσεων που προέκυψαν.

Θυμίζουμε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων μείωσε δραματικά τους χοίρειους πληθυσμούς στην Κίνα με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής των ηπαρινών παγκοσμίως αλλά και να μειωθεί και η παγκόσμια παραγωγή.

Στην Ελλάδα, οι υπερβολικές επιστροφές (clawback-rebate) έκαναν τα προϊόντα ασύμφορα με αποτέλεσμα να υπάρχει παραγματικός κίνδυνος να μείνει η Ελληνική αγορά χωρίς ηπαρίνες.