Ηπατίτιδα στα παιδιά: Αυξάνονται τα κρούσματα ανά τον κόσμο – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Συναγερμός σήμανε τη Μεγάλη Παρασκευή στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, αν και αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα των τελικών εξετάσεων.
Η εμφάνιση κρούσματος σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, ωστόσο, είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιωθεί και στη χώρα μας, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
Για τον λόγο αυτό, όλοι οι υγειονομικοί φορείς βρίσκονται σε αυξημένοι ετοιμότητα και έχουν λάβει οδηγίες, εάν εντοπιστεί ύποπτη συμπτωματολογία σε παιδί να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν παραστεί ανάγκη.
Ιδιαίτερα τα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας, έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να δεχθούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.
“Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί”, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Υγείας.
Δείτε επίσης: Ζαούτης: Δεν αποκλείεται κρούσμα ηπατίτιδας και στην Ελλάδα» – Διερευνάται ύποπτο περιστατικό
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο iatropedia.gr κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:
“Ο παιδίατρος μπορεί να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, να κάνει αμέσως βιοχημικό έλεγχο για να δει τη λειτουργικότητα του ήπατος με τις τρανσαμινάσες και ορισμένα άλλα ένζυμα. Κι από κει και πέρα αν όλοι αυτοί οι δείκτες είναι ανεβασμένοι στα 500 ή τα 1.000, τότε θα πρέπει να στείλει έγκαιρα το παιδί στο νοσοκομείο”, τονίζει.
Στα υπάρχοντα κρούσματα ηπατίτιδας που έχουν εντοπιστεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως, πάντως, δεν έχει βρεθεί η σαφής αιτία. Ωστόσο, ελέγχονται για τον αδενοϊό, που πιθανολογείται ότι ευθύνεται. Τα περισσότερα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.
Καμπανάκι CDC: “Ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ηπατίτιδας στα παιδιά σε όλο τον κόσμο”
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ηπατίτιδας, κυρίως σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 5 ετών. Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ μάλιστα, οι 9 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν ήταν σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών, τα οποία δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό με άλλα νοσήματα.
Τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ ήταν 5 μικρά παιδιά, τα οποία νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο της Αλαμπάμα τον Οκτώβριο του 2021. Κάποια αποδείχθηκε ότι είχαν υποστεί οξεία ηπατική ανεπάρκεια, άγνωστης αιτιολογίας. Στις περιπτώσεις αυτές, τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό, ενώ οι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα A, B, C, D και E, αποκλείστηκαν.
Αν και οι επιστήμονες εικάζουν ότι η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλείται από ένα συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού, δεν αποκλείουν και άλλους πιθανούς παράγοντες, οι οποίοι ακόμη διερευνώνται.
Δείτε επίσης: Παιδιατρική Εταιρεία για ανεξήγητη ηπατίτιδα στα παιδιά: Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες – Τι να προσέξουν οι γονείς
Ηπατίτιδα σε παιδιά: Είναι τόσο βαριά η νόσος που απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος
Περισσότερα από 100 περιστατικά έχουν καταγραφεί στη Βρετανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Σε κάποια παιδιά η νόσος ήταν τόσο βαριά, που τους προκάλεσε οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Για να κρατηθούν στη ζωή απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εικάζουν πως, δεν αποκλείεται οι γονείς να μην αντιλήφθηκαν εγκαίρως το πρόβλημα. Τα συμπτώματα μάλλον παραμελήθηκαν για αρκετό καιρό, όπως λένε, με αποτέλεσμα η βλάβη να γίνει μη αναστρέψιμη.
Τα συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς και να τους οδηγήσουν στον παιδίατρο είναι: σκουρόχρωμα ούρα, γκρίζα κόπρανα, κίτρινα μάτια και δέρμα (ίκτερος), και πυρετός.
Πολλά παιδιά μάλιστα παρουσιάζουν και έντονα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμετούς και ναυτίες), σύμφωνα με τον Καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Κωνσταντόπουλο.
“Εκτός από την εμφάνιση του ίκτερου, μπορεί και τα ούρα του παιδιού να είναι σκουρόχρωμα. Και τον ίκτερο πρέπει να τον παρακολουθήσουμε στο φως της ημέρας, δηλαδή να βγούμε στο παράθυρο και να κοιτάξουμε το ασπράδι στο μάτι του παιδιού πως είναι. Αν είναι κίτρινο δηλαδή. Όχι, όμως, στο τεχνητό φως σε κλειστό χώρο, γιατί το φως αυτό κιτρινίζει και μας φαίνεται ότι είναι κίτρινο το μάτι. Επίσης, στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο κνησμός (φαγούρα), οι γαστρεντερικές διαταραχές, η κόπωση και η ανορεξία. Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα που κάνει μια ηπατίτιδα”, αναφέρει ο ειδικός.
Η ηπατίτιδα συνήθως υποχωρεί από μόνη της με ξεκούραση και χορήγηση υγρών, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις το παιδί θα χρειαστεί να λάβει αγωγή. Αν το πρόβλημα εντοπιστεί έγκαιρα, είναι κατά κανόνα άμεσα αναστρέψιμο.