της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Σύσκεψη με τις πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές πραγματοποίησαν ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.
Οι εκπρόσωποι των κλινικών ενημέρωσαν την ηγεσία για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όσον αφορά στη λειτουργία των συγκεκριμένων τομέων της παιδιατρικής, με κύρια την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την οριακή κάλυψη των εφημεριών αλλά και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του προσωπικού.
Ο υπουργός Υγείας άκουσε με προσοχή όλα τα ζητήματα που τέθηκαν τονίζοντας πως υπερασπίζεται τις ίδιες αξίες και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να προστατεύεται η αξιοπρέπειά του στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης συναρτήσει των αφόρητων πιέσεων και απειλών, επέλεξε και επιλέγει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τη στήριξη αυτού του χώρου.
Όσον αφορά στα επιμέρους ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως το θέμα των γυναικών γιατρών που εγκυμονούν και πρέπει να αναπληρωθεί η θέση τους αλλά και των εξειδικεύσεων και της καλύτερης οργάνωσης των μονάδων εντατικής θεραπείας για παιδιά, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα δώσει άμεση λύση.
Στη συνάντηση παρευρέθη επίσης και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ,ο οποίος δήλωσε ότι :
«Πολιτική μας βούληση είναι να αναδιοργανώσουμε το σύστημα Υγείας σε άλλη βάση. Με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων. Και με βάση τα κοινωνικά αγαθά. Αυτή είναι η βούλησή μας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου για την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό είναι σε εξέλιξη και με μόνιμο προσωπικό και με επικουρικό προσωπικό.
Το μεγάλο πρόβλημα κατά την άποψή μου είναι ότι κινδυνεύουμε να έχουμε την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε την δημόσια περίθαλψη, να βρούμε κουτσά στραβά και τους πόρους και να μην υπάρχει διαθεσιμότητα από ανθρώπινο δυναμικό να καλύψει τις θέσεις. Ήδη υπάρχουν θέσεις που προκηρύσσονται και βγαίνουν άγονες, υπάρχει μετανάστευση ιατρών στην Ευρώπη, γιατί το σήμα που είχε δοθεί την προηγούμενη περίοδο ήταν ότι η δημόσια περίθαλψη πάει για διάλυση. Και ότι οι νέοι ιατροί δεν έχουν κανένα μέλλον σε αυτή τη χώρα.
Οφείλουμε λοιπόν αυτό να το αντιστρέψουμε. Και να βρούμε και συμπληρωματικά κίνητρα , δεν μπορούμε να μιλάμε για μισθολογικές αυξήσεις αυτή τη περίοδο – το καταλαβαίνουμε όλοι, αλλά μπορούμε να βρούμε συμπληρωματικά κίνητρα τα οποία θα διευκολύνουν και θα κάνουν πιο ελκυστικές αυτές τις θέσεις που θα προκύψουν . Ευελπιστούμε στη συνεργασία του πιο έμπιστου και επιστημονικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που έχει το σύστημα υγείας στη πατρίδα μας. Με αυτούς θα κάνουμε ότι μπορέσουμε, δημιουργώντας ταυτόχρονα και μία ζώνη υγειονομική αν θέλετε, επιτρέψτε μου τον όρο , απομόνωσης της διαφθοράς, της προκλητής ζήτησης ,της συναλλαγής με συμφέροντα και της εκμετάλλευσης του αρρώστου.
Δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχίσουμε να προσφέρουμε πολιτική ασυλία σε τέτοια φαινόμενα που προσβάλουν και τους έντιμους ιατρούς του συστήματος και κυρίως τη κοινωνία».