Μετά τα χειρουργεία, τα ρομπότ δοκιμάζονται τώρα σε άλλες ειδικότητες στον χώρο της υγειονομικής φροντίδας. Ο «Patrick» κυκλοφορεί αθόρυβα στους διαδρόμους του Royal University Hospital στο Σασκατούν του Καναδά βοηθώντας το… ανθρώπινο δυναμικό, το σιωπηλό RP-VITA («Robbie» για τους φίλους) εκτελεί σχολαστικά τα καθήκοντά του στο Κέντρο Επιστημών Υγείας Queen Elisabeth II στο Χάλιφαξ ενώ η γλυκομίλητη «Tangy» ελλείψει επαρκούς προσωπικού κρατά παρέα σε ηλικιωμένους προσέχοντάς τους και παίζοντας μάλιστα μαζί τους μπίνγκο –φροντίζοντας φυσικά να μην κλέβει κανείς…
Όλο και περισσότερα ρομπότ γίνονται μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων ακόμη κι αν κάποιοι, όπως οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν. Στο μέλλον, ρομπότ εργασίας σε σπίτια και νοσοκομεία θα έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να βγάζουν ηλικιωμένους για βόλτα, επισημαίνουν ειδικοί. Ήδη στην Ιαπωνία, χώρα με μεγάλο ποσοστό υπερήλικου πληθυσμού, ρομπότ παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη σε πάσχοντες από άνοια. Πίσω από την Paro, την λευκή μαλακή φώκια-ρομπότ με το εκφραστικό βλέμμα, δεν βρίσκεται μόνο υψηλή ιαπωνική ρομποτική τεχνολογία αλλά και η ιαπωνική κουλτούρα: η ευρεία αποδοχή των ρομπότ εκεί βασίζεται στην θρησκευτική πίστη του Σίντο ότι έμψυχα και άψυχα αντικείμενα έχουν την ίδια αξία.
Η αξία της Paro είναι μάλλον μεγαλύτερη, αφού χάρη στην δυνατότητα ανταπόκρισης στο άγγιγμα και την ομιλία έχει καταστεί ένα σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι το 2020 η παγκόσμια αγορά ρομπότ εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την Γκόλντι Νετζάτ, καθηγήτρια μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τα ρομπότ υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης του εργαστηρίου της από την καναδική κυβέρνηση και την βιομηχανία. Ρομπότ-φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης αναλαμβάνοντας απλές και επαναλαμβανόμενες εργασίες όπως την προετοιμασία του γεύματος. Μπορούν όμως και να υποστηρίξουν ηλικιωμένους σε κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.
Εκτός από την φιλική «Tangy» η ομάδα της δημιούργησε τον «Brian», έναν ρομποτικό σύντροφο δείπνου για υπερήλικες που ζουν σε γηροκομεία, αλλά και τον «Casper» ο οποίος σχεδιάσθηκε για περισσότερο ανεξάρτητα άτομα, υπενθυμίζοντας την ώρα για φαγητό και βοηθώντας στην ετοιμασία του. «Η ιδέα είναι να δούμε τα ρομπότ ως είδος τεχνολογίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα σπίτια μας, σε εγκαταστάσεις μακρόχρονης φροντίδας και νοσοκομεία» λέει η Νετζάτ. Οι άνθρωποι των κοινωνικών υπηρεσιών πάντως τονίζουν πως τα ρομπότ μπορεί να συμπληρώνουν προσωρινά προγράμματα και υπηρεσίες που προσφέρονται ήδη αλλά «τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή».
Αλέξανδρος Θεολόγου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λιπαρά φαγητά και τρίτη ηλικία! Προσοχή τι τρώτε, προστατευτείτε από την άνοια