ΙΣΑ: Να ενταχθούν και οι γιατροί στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή του ΙΣΑ «στο νόμο αυτό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
Η εξαίρεση όμως των ελεύθερων επαγγελματιών από το Νόμο με το πρόσχημα ότι έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη, δεν είναι βάσιμη καθότι ο Νόμος Κατσέλη θέτει ιδιαιτέρως αυστηρές προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα εν τοις πράγμασι να μην μπορεί να ενταχθεί μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν μεν βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά έχουν υπερχρεωθεί και θα είναι ζωτικής σημασίας η ένταξη τους στον μηχανισμό.
Επιπροσθέτως δεν υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης του παρόντος νόμου, σε περίπτωση που οι απαιτήσεις ενός πιστωτή υπερβαίνουν το ποσοστό 85% των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη. Το Ελληνικό Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης λογίζονται ως δύο πιστωτές.
Δηλαδή μια επιχείρηση που το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε έναν πιστωτή δεν μπορεί να υπαχθεί γεγονός που αποκλείει τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων και ουσιαστικά τιμωρεί όσους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά προσπαθούν να μην χρωστάνε σε πολλούς πιστωτές .
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Ο στόχος του νόμου πρέπει να είναι η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι η επιβίωση μόνο των επιχειρήσεων, με τις λιγότερες απαιτήσεις. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και όχι να τους οδηγεί στην επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση».