Iatropedia

ΙΣΑ: Στις αναρρωτικές άδειες ισχύει απόλυτα η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής

Ο ΙΣΑ έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα των ιατρικών γνωματεύσεων για την λήψη αναρρωτικής άδειας από ιδιώτες γιατρούς... Όπως τονίζει, δεν υπάρχει πουθενά νομικό κόλλημα για την υπογραφή των γνωματεύσεων αυτών από ιδιώτες γιατρούς και όχι μόνο από συνεργαζόμενους με το ΠΕΔΥ και το ΕΣΥ.

Όπως προκύπτει από την απάντηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Όλγας Γεροβασίλη, (apantisi-yp-dioik-anasygkrotisis-isotimia-ypografwn) σε συνέχεια ερωτήσεως που ετέθη στην Βουλή αναφορικά με την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής, επιβεβαιώνεται και δια στόματος της υπουργού η πάγια θέση του ΙΣΑ ότι δεν προκύπτει κανένας περιορισμός στην έκδοση ιατρικών γνωματεύσεων για τις αναρρωτικές άδειες από ιδιώτες ιατρούς ή ιατρούς ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

«Άλλωστε, σε περίπτωση που ο Νομοθέτης κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών τη γνωμάτευση από ιατρούς δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων τότε αυτό αναφέρεται ρητά στις οικείες διατάξεις (π.χ. άρθρο 52 παρ.3 του Υπαλληλικού Κώδικα)», χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απάντηση της υπουργού.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στο εν λόγω ζήτημα τόνισε χαρακτηριστικά:

«Όλοι οι γιατροί τόσο αυτοί που υπηρετούν στον Δημόσιο Τομέα, όσο και οι ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες έχουν ισότιμη υπογραφή της επιστημονικότητας τους».

Συνεπώς επισημαίνουν από τον ΙΣΑ ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει, οι ιατροί – μέλη μας να αποδέχονται την αμφισβήτηση του κύρους των ιατρικών γνωματεύσεων στο Δημόσιο τομέα, πολλώ δε μάλλον στον ιδιωτικό τομέα».

Το ιστορικό

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώθηκε προ ημερών από ιατρούς μέλη του ότι από πολλούς φορείς- αντίθετα από το όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος-, δεν γίνονται δεκτές ιατρικές γνωματεύσεις που αφορούν αναρρωτικές άδειες ασθενών εάν δεν υπογράφονται από ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Είχε αποστείλει τότε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήριο Μπερσίμη στην οποία ανέφερε:

«Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005), τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Συνεπεία των ανωτέρω, είναι προφανές ότι ουδείς δικαιολογητικός λόγος ή νομικό έρεισμα, υφίσταται ώστε να μην γίνονται δεκτές ιατρικές βεβαιώσεις/γνωματεύσεις ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών.

Οποιαδήποτε άλλη θέση ή πρακτική εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ είναι ευθέως αντίθετη στο νόμο, θίγει την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος, εισάγει δε δυσμενή διάκριση για μερίδα των ιατρών μελών μας χωρίς κανένα επιστημονικό ή νομικό έρεισμα».