Με επιστολή τους προς τον -υπό αποχώρηση- Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλη Πλαγιανάκο, τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας ζητούν την παραγραφή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους γιατρούς για τα λάθη (υπερσυνταγογράφηση) στα οποία υπέπεσαν κατά τον πρώτο καιρό της συνταγογράφησης.
‘Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους τα μέλη του ΙΣΑ, «είναι στη διακριτική ευχαίρεια της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να αναστείλλει την εκτέλεση των πράξεών της»:
«Κρίνεται επιβεβλημένη, κατά την άποψή μας, η με άμεση απόφασή σας, κ. Πρόεδρε, αναστολή της εκτέλεσης όλων των αποφάσεων που φαίνεται ότι εκδόθησαν βεβιασμένα από την απερχόμενη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και αφορούσαν στην επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς για παραβάσεις από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παλαιοτέρων ετών (2013 και 2014), οι οποίες είναι ιδιαιτέρως αυστηρές. Τούτο θα πρέπει να συμβεί τουλάχιστον προ πάσης εξέτασής τους, σύμφωνα με το πνεύμα του ΣτΕ από την υπό σύσταση επιτροπή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ, τα επιβληθέντα διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις (αφαίρεση δικαιώματος συνταγογράφησης) αφορούν ιατρική συνταγογράφηση παλαιοτέρων ετών, κατά την αρχική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης, ενώ επισυνάπτουν έγγραφο προς τον Διοικητή κ. Πλαγιαννάκο, με το οποίο αναφέρονται αναλυτικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
ΙΣΑ: «Υπέργογκα τα πρόστιμα για δημόσιους λειτουργούς»
Σύμφωνα με τα μέλη του ΙΣΑ η Διοίκηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι πρόκειται για γιατρούς που υπηρετούν σε δημόσιες δομές, ώστε: (α) οι συγκεκριμένες αποφάσεις να στερούν από τις αναγκαίες υπηρεσίες τους ασθενείς αυτών των δημοσίων δομών, (β) επιβάλλουν υπέρογκα πρόστιμα σε δημόσιους λειτουργούς, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι πρόκειται για δημοσίους λειτουργούς και ότι οι πράξεις καταλογισμού δεν θα έπρεπε να επιβάλλονται στους ίδιους ως φυσικά πρόσωπα, αλλά στην υπηρεσία τους που υπέχει αστική ευθύνη για κάθε μη νόμιμη πράξη ή παράλειψη στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.
Επιπλέον, οι γιατροί επισημαίνουν ότι το ΣτΕ αναγνωρίζει σε σχετική απόφασή του τη διάκριση ανάμεσα σε «μεμονωμένα περιστατικά» και «επανειλημμένη υπέρβαση»:
«…το ΣτΕ, ήδη, με την ΣτΕ ΕΑ 274/2014 έκρινε ακριβώς αναφορικά με την έκδοση αποφάσεων περί διακοπής συνταγογράφησης ότι : «…..κατά την αληθή έννοια….., ως «υπέρβαση» των ορίων της φαρμακευτικής δαπάνης, εξ αιτίας της οποίας καλείται ο ιατρός από τον ΕΟΠΥΥ προς δικαιολόγηση της συνταγογραφήσεώς του -εφ’ όσον συντρέχουν οι λοιπές προβλεπόμενες προϋποθέσεις και ειδικότερα εφ’ όσον δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για «επανειλημμένη υπέρβαση» -, δεν νοείται κάθε υπέρβαση των ορίων ανεξαρτήτως ………(ενώ υφίσταται) η αντίστοιχη υποχρέωση της Διοικήσεως να ελέγχει την τήρηση των διατάξεων αυτών και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις (βλ. και Ε.Α. 59/2014, σκέψη 8).» και επιπλέον ότι: «………η Διοίκηση (ο ΕΟΠΥΥ) δύναται να καλεί τον ιατρό προς δικαιολόγηση των συνταγογραφήσεων και ενδεχομένως επιβολή κυρώσεων μόνον υπό τις προϋποθέσεις, που τάσσονται στο σκεπτικό».
Σε άλλες αποφάσεις του ο ΣτΕ δέχθηκε -λένε οι γιατροί του ΙΣΑ- ότι «ο ιατρός έχει πρώτιστο καθήκον του την επιστημονική του ανεξαρτησία σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005- αρθρ. 2 και 3). Τους ιατρούς επανειλημμένα δικαίωσε το αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με αποφάσεις του».
Επίσης, οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ τονίζει το γεγονός της επιλεκτικής μεταχείρησης γιατρών από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και ζητά σχετικές εξηγήσεις:
«Διαπιστώσαμε η συντριπτική πλειονότητα των ποινών που επιβλήθηκαν (σχεδόν όλες) αφορούν ιατρούς της 1ης ΥΠΕ που είναι όλοι μέλη μας. Με το δεδομένο αυτό, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε γιατί υπάρχει αυτή η επιλεκτική μεταχείριση», καταλήγει η επιστολή.