Iatropedia

ΙΣΘ – Νίκος Νίτσας: «Η πολιτεία να πει ολόκληρη την αλήθεια για την ΠΦΥ και να την χρηματοδοτήσει γενναία»

Στον κατακερματισμό των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στην διαχρονική ελλιπή χρηματοδότησή της αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας.

Σε σύσκεψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) παρουσία του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας, έκανε μία σύντομη ανασκόπηση για το τι συμβαίνει τώρα στην ΠΦΥ και την απόλυση γιατρών από το πρώην ΙΚΑ το 2014, καθώς και την αποτυχημένη προσπάθεια από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ και το άγχος των πολιτών να βρουν οικογενειακό γιατρό.

«Είχε τεθεί χρονικό διάστημα ώστε να εγγραφούν στο συγκεκριμένο θεσμό (του οικογενειακού γιατρού) χωρίς ωστόσο να υπάρχουν διαθέσιμοι συνάδελφοι», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Νίτσας υπογράμμισε τον κατακερματισμό των υπηρεσιών ειδικά κι ύστερα από την απόλυση συμβεβλημένων παιδιάτρων και παθολόγων από τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση. Για να επιτευχθεί αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Νίτσας, απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας τόσο σε ασθενείς όσο και σε γιατρούς.

«Η πολιτεία -από την πλευρά της- πρέπει να πει όλη την αλήθεια στον πολίτη για το πόσα χρήματα και τι μπορεί να διαθέσει αποφασίζοντας ταυτόχρονη γενναία χρηματοδότηση ώστε να μην κρύβονται υποχρηματοδοτήσεις πίσω από clawback  και rebate τα οποία επιβαρύνουν τους γιατρούς», είπε.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ μίλησε για τη θωράκιση του κύρους των γιατρών και των υπηρεσιών που προσφέρουν ώστε αυτές να αναβαθμιστούν «κι αυτό δεν επιτυγχάνεται με εκχώρηση αυτών των υπηρεσιών σε άλλους εκτός των γιατρών, όπως έχει γίνει το τελευταίο διάστημα. Στο επίκεντρο θα πρέπει να βρίσκεται ο γιατρός και όχι ο επιχειρηματίας της υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους τους νέους γιατρούς, μέσα από μια γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που θα πρέπει να υπογραφεί με τον ΠΙΣ.

ΠΙΣ και ΙΣΘ: «Να καταργηθεί το μέτρο της συνταγογράφησης ανασφάλιστων μόνο από τις δημόσιες δομές»

Τόσο ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας όσο και ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να καταργήσει το μέτρο της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από δημόσιες δομές καθώς αυτό έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε πολλών ειδών χορήγησης φαρμάκων  -αντιβιοτικά και ψυχοτρόπα- και κυρίως των εμβολίων που θα πρέπει να γίνονται από τους ιδιώτες παιδιάτρους.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέπτυξε την πρόταση του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με ελεύθερη επιλογή γιατρού, αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς. Εκτός από τη συνταγογράφηση ανασφάλιστων και από ιδιώτες, ταυτόχρονα ζήτησε χορήγηση όλων των φαρμάκων ΜΟΝΟ με συνταγή όπως τα αντιβιοτικά ώστε το κόστος να εξορθολογιστεί.

Πλεύρης: Ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα (ΠΦΥ)

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε τις βασικές αρχές για το σχέδιο νόμου που αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:

« Οι προληπτικές εξετάσεις που ξεκινούν με το πρόγραμμα της μαστογραφίας τον Απρίλιο, εντάσσουν πλήρως το γιατρό, (με επίσκεψη γιατρού, η οποία θα οριστεί, χωρίς επιβάρυνση του ασθενή).  Θα στέλνεται ψηφιακά ένα παραπεμπτικό στον ασθενή για να κάνει την εξέταση κι όποιος μετά χρειάζεται ιατρική καθοδήγηση θα πληρώνεται και την επίσκεψη. Θα υπάρξουν άλλα τέσσερα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων τα οποία θα ξεκινήσουν από το καλοκαίρι και μετά και θα γίνονται σε ιδιώτες γιατρούς, ιδιώτες παρόχους, χωρίς Clawback, rebate και επιβάρυνση του ασθενή. Αυτά τα προγράμματα θα χρηματοδοτούνται εκτός προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ».

«Στόχος είναι ο ασθενής που πηγαίνει στη δευτεροβάθμια να πηγαίνει ύστερα από παραπομπή του ειδικού γιατρού (από όλες τις ειδικότητες) εκτός από τα έκτακτα περιστατικά. Θα υπάρξουν κίνητρα και αντικίνητρα στον πολίτη ώστε να τηρηθεί αυτό το καθεστώς. Εφόσον τα φάρμακα δίνονται κατόπιν ιατρικής συνταγής – γεγονός που ζητάει ο ιατρικός κόσμος – θα πρέπει να συμβαίνει το ίδιο και με τα νοσοκομεία, τη στιγμή που το κράτος θα έχει διασφαλίσει την παρουσία του γιατρού. Θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του προσωπικού γιατρού, επιμένουμε στην ελεύθερη επιλογή, ενώ οι ασθενείς που δεν θέλουν να ενταχθούν θα μπορούν να έχουν εκτός συστήματος ΕΟΠΥΥ τον προσωπικό τους γιατρό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος ο υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να θεσμοθετηθεί κανενός είδους gatekeeping και η μετακίνηση των ασθενών εντός της ΠΦΥ θα είναι ελεύθερη.
­