Ιστορικό επίτευγμα: Τέλος η ελονοσία και από την Αίγυπτο

  • Iatropedia newsroom
κουνούπι, ελονοσία
«Η ελονοσία είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο αιγυπτιακός πολιτισμός, αλλά η ασθένεια που μάστιζε τους φαραώ ανήκει πλέον στην ιστορία της», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Η Αίγυπτος κηρύχθηκε επισήμως ελεύθερη ελονοσίας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να χαιρετίζει το επίτευγμα ως «πραγματικά ιστορικό» μετά από σχεδόν έναν αιώνα προσπάθειας για την εξάλειψη της νόσου.

«Η ελονοσία είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο αιγυπτιακός πολιτισμός, αλλά η ασθένεια που μάστιζε τους φαραώ ανήκει πλέον στην ιστορία της», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Η Αίγυπτος ξεκίνησε τον αγώνα της κατά της λοιμώδους νόσου που μεταδίδεται από κουνούπια πριν από σχεδόν 100 χρόνια. Η πιστοποίηση απονέμεται όταν μια χώρα μπορεί να αποδείξει ότι έχει διακόψει τη μετάδοση της ελονοσίας για τουλάχιστον τρία συνεχόμενα έτη. Η ελονοσία εξακολουθεί να στοιχίζει τη ζωή σε τουλάχιστον 600.000 ανθρώπους ετησίως, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Αφρική.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ εξήρε «την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τον αιγυπτιακό λαό» για τις επιτυχείς προσπάθειές τους να «τερματίσουν μια ασθένεια που υπάρχει στη χώρα από την αρχαιότητα».

Η Αίγυπτος είναι η τρίτη χώρα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ που λαμβάνει αυτή την πιστοποίηση, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το συγκεκριμένο ορόσημο έχουν επιτύχει συνολικά 44 χώρες και μία επικράτεια.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

RSV: Ισχυρή προστασία από το εμβόλιο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες δείχνει μεγάλη μελέτη

Τεράστιο σκάνδαλο στην Τουρκία: Γιατροί και νοσηλευτές κατηγορούνται για τον θάνατο τουλάχιστον 10 νεογνών

Τρώτε πολύ αλάτι; 4 εύκολοι τρόποι για να το μειώσετε σταδιακά