Κλειστές πόρτες θα βρίσκουν εφ’ εξής στα σχολεία τα ανεμβολίαστα παιδιά στην Ιταλία ή οι γονείς τους θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα, εάν δεν αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει όλες τις δόσεις των υποχρεωτικών εμβολίων.
Αυτό προβλέπει ο νέος νόμος για τους εμβολιασμούς που τέθηκε σε ισχύ, έπειτα από ενδιάμεση περίοδο προσαρμογής στους νέους κανόνες.
Σύμφωνα με τον επονομαζόμενο νόμο Λορεντζίν, μία σειρά από εμβόλια καθίστανται πλέον υποχρεωτικά για όλα τα παιδιά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εμβόλια για την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα, την παρωτίτιδα (μαγουλάδες), την ανεμευλογιά και την ερυθρά.
Τα ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας έως 6 ετών δεν θα επιτρέπεται να πάνε στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο. Όσα έχουν ηλικία 6-16 ετών θα μπορούν να πηγαίνουν σχολείο, αλλά οι γονείς τους θα πληρώνουν πρόστιμο εάν δεν έχουν ολοκληρώσει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Τα πρόστιμα φθάνουν έως τα 500 ευρώ.
Η προθεσμία για την πιστοποίηση των εμβολιασμών έληξε στις 10 Μαρτίου 2019 και πλέον ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ.
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, διαπιστώθηκε ότι πολλοί γονείς δεν συμμορφώθηκαν με τη νέα νομοθεσία. Στην Μπολόνια, λ.χ., οι τοπικές αρχές απέστειλαν επιστολές αναστολής της φοίτησης στους γονείς σχεδόν 300 παιδιών. Οι γονείς αυτοί δεν προσκόμισαν τα απαιτούμενα έγγραφα εμβολιασμού. Στην περιοχή φοιτούν συνολικώς 5.000 παιδιά.
Σε άλλες περιοχές, δόθηκε ολιγοήμερη παράταση για να συμπληρωθούν τα στοιχεία.
«Όχι εμβόλια, όχι σχολείο»
«Δώσαμε επαρκές περιθώριο για να γίνουν οι εμβολιασμοί που τυχόν έλειπαν και πλέον ο νόμος ισχύει κανονικά», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica η υπουργός Υγείας της Ιταλίας Τζιούλια Γκρίλο. «Οι κανόνες είναι απλοί: όχι εμβόλια, όχι σχολείο».
Ο νέος νόμος πέρασε για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών στην Ιταλία. Όπως δήλωσε η κυρία Γκρίλο ήταν πολύ χαμηλά – κάτω από 80%, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως στόχο το 95% των παιδιών.
Το όριο του 95% έχει τεθεί διότι εξασφαλίζει την επονομαζόμενη ανοσία αγέλης. Αυτό σημαίνει πως όταν το 95% ενός πληθυσμού-στόχου είναι εμβολιασμένο, προστατεύονται και τα μέλη του που αδυνατούν για διάφορους λόγους να εμβολιαστούν.
Διαβάστε επίσης: Τι είναι η ανοσία αγέλης: Δείτε με εικόνα gif γιατί όσοι περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο προστατεύεται όλη η κοινωνία
Αυτή είναι, λ.χ., η περίπτωση των νεογέννητων βρεφών ή των παιδιών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τον νόμο Λορεντζίν είχε εισηγηθεί ο προηγούμενος υπουργός Υγείας της Ιταλίας. Η νέα κυβέρνηση, όμως, έκανε τροποποιήσεις «ώστε να συμπεριλάβει μόνο τα απολύτως αναγκαία εμβόλια», όπως είπε η κυρία Γκρίλο.
Ωστόσο αρκετοί γονείς εξακολουθούν να αντιδρούν στους εμβολιασμούς. Ορισμένοι κατέθεσαν ψευδή στοιχεία ότι είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με το νόμο. Άλλοι είπαν ότι θα αποσύρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.