Iatropedia

Να συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω όσοι επιτίθενται σε γιατρούς και νοσηλευτές ζητά ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας

young woman doctor is making stop sign. White background

«Θεωρούμε ότι σε αυτή την φάση, το πιο χρήσιμο μέτρο για να καταπολεμήσουμε το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο -δηλαδή τις επιθέσεις κατά του νοσηλευτικού προσωπικού- είναι η έγκριση της επ΄ αυτοφώρω σύλληψης», τόνισε ο Σκιλάτσι

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Οράτσιο Σκιλάτσι, αναφέρθηκε στο όλο και πιο διαδεδομένο φαινόμενο των επιθέσεων ασθενών και συγγενών κατά νοσηλευτών και γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

«Συζητήσαμε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο. Θεωρούμε ότι σε αυτή την φάση, το πιο χρήσιμο μέτρο για να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο -δηλαδή τις επιθέσεις κατά του νοσηλευτικού προσωπικού- είναι η έγκριση της επ΄αυτοφώρω σύλληψης, προσφέροντας και ένα χρονικό περιθώριο στις αστυνομικές δυνάμεις, για να μπορούν να εντοπίσουν τους υπεύθυνους», τόνισε ο Σκιλάτσι.

«Ως κυβέρνηση, ασχοληθήκαμε αμέσως με το χρόνιο αυτό πρόβλημα, αυξήσαμε και τις σχετικές ποινές. Πλέον, όμως, χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο αρμόδιος υπουργός. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα αποτελεί και πάλι κύριο θέμα της επικαιρότητας, στην Ιταλία, μετά από δυο επιθέσεις κατά νοσηλευτικού προσωπικού, στην περιφέρεια της Απουλίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τις περασμένες ημέρες.

«Συμφωνούμε με τον Σκιλάτσι, σε ότι αφορά την σύλληψη επ΄αυτοφώρω, με χρονικό περιθώριο σαράντα οκτώ ωρών από την στιγμή που λαμβάνουν χώρα βίαιες επιθέσεις σε βάρος γιατρών και νοσοκόμων. Τώρα, πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα νοσοκομεία μας, με κλειστό κύκλωμα βίντεο παρακολούθησης και να μην επιτρέπεται, στον καθ΄ένα, να εισέρχεται στις κτηριακές εγκαταστάσεις τους», σχολίασε ο Φιλίπο Ανέλι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιταλών Χειρουργών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock