Ιταλία: Σε κατάσταση πολιορκίας τα νοσοκομεία λόγω γρίπης και κορονοϊού

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσοκομεία
Ανακοίνωση των γιατρών της Ιταλίας. Μιλούν για χαώδη κατάσταση και απόλυτα ανεπαρκείς εμβολιασμούς.

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της Ιταλίας, εξαιτίας της συρροής ασθενών με γρίπη και κορωνοϊό.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιταλική Ομοσπονδία Ογκολόγων, Αιματολόγων και Καρδιολόγων,  τονίζοντας ότι αυτή η «χαώδης κατάσταση» επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως εξηγεί, εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονται στα επείγοντα περιστατικά και περιμένουν για ώρες έως ότου μπορέσουν να μεταφερθούν στους θαλάμους των νοσοκομείων ή και σε εντατικές μονάδες θεραπείας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι η εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού «ήταν απόλυτα ανεπαρκής». Οι γιατροί καταγγέλλουν επίσης ότι «ο κίνδυνος που σχετίζεται με τον ιό, αγνοήθηκε».

Πρόβλημα, ωστόσο, υπήρξε και με την εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον της εποχικής γρίπης. Η εκστρατεία χαρακτηρίσθηκε από βραδείς ρυθμούς, με ποσοστά σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρουν οι γιατροί.

Εκφράζουν τέλος την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, λόγω «παντελούς έλλειψης προγραμματισμού και οργάνωσης».

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, πάντως, εκτιμά ότι «τα ποσοστά των κρουσμάτων εποχικής γρίπης με επιπλοκές βρίσκονται κατά μέσο όρο στο ίδιο επίπεδο των προηγούμενων ετών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock