Iatropedia

Κ. Λουράντος: Η απελευθέρωση δεν έφερε θετικά αποτελέσματα

Η γήρανση του πληθυσμού, οι ελλείψεις δυναμικού στον τομέα της υγείας, οι οικονομικές δυσκολίες, οι ελλείψεις φαρμάκων, η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, η απελευθέρωση στον τομέα του φαρμακείου, είναι μερικές από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, όπως τονίστηκε στο 2ου Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο των φαρμακοποιών, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με κεντρικό τίτλο «Η διαμορφούμενη διαφορετικότητα στην Ευρώπη και οι προκλήσεις για τον φαρμακευτικό τομέα».

Για 2η συνεχόμενη χρονιά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συγκέντρωσε τις ηγεσίες των φαρμακοποιών από όλη την Ευρώπη, ώστε να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές, ιδέες και οράματα για το μέλλον του επαγγέλματος.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Συμποσίου,  η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε ψήφισμα που έγινε ομόφωνα δεκτό και το οποίο η Πανευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών  (PGEU) θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα προωθηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα «προκειμένου οι φαρμακοποιοί να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, το μοντέλο για φαρμακείο στην Ευρώπη πρέπει να είναι βιώσιμο. Πρέπει εξάλλου να αναπτύξουμε νέες υπηρεσίες. Πρέπει να πείσουμε τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν καλύτερα και να εκτιμήσουν τη συνεισφορά μας στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη και τη στήριξη του ρόλου μας και των υπηρεσιών μας. Παρά το γεγονός ότι τα συστήματα φαρμακείων σε όλη την Ευρώπη είναι διαφορετικά, όλοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και αισθάνονται τις ίδιες πιέσεις».

Ομιλία προέδρου ΠΦΣ, Κώστα Λουράντου

Την ανάγκη δημιουργίας μίας νέας Ευρώπης η οποία θα αντιληφθεί τα λάθη του παρελθόντος και θα αναπροσαρμόσει τις πολιτικές της και στον χώρο της Υγείας , τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου  Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στο 2ο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο. «Για παράδειγμα, έχει πλέον αποδειχθεί ότι το μεγάλο κύμα των απελευθερώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη δεν έφερε θετικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, τα παραδείγματα δείχνουν πως τελικά οδηγηθήκαμε στην επικράτηση ολιγοπωλίων μεγάλων αλυσίδων και σε μείωση του αριθμού των ιδιωτικών φαρμακείων. Ακόμη χειρότερα τελικά, ούτε οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν, ενώ δεν βελτιώθηκαν και οι συνθήκες πρόσβασης των ασθενών στην αγωγή τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος.

«Προσοχή», πρόσθεσε, «δεν αρνούμαστε τις αλλαγές όταν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και στηρίζουν τον επιστήμονα φαρμακοποιό. Τις επιθυμούμε και τις επιζητούμε. Με την ίδια ευκολία όμως, επιθυμούμε και να αναθεωρούνται μέτρα που τελικά αποδεικνύονται αναποτελεσματικά».

Ο κ. Λουράντος σημείωσε επίσης ότι τελευταία, από τις μετακινήσεις των  πληθυσμών και τα δημογραφικά στοιχεία των χώρων εργασίας δημιουργείται η αναγκαιότητα εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής (personalized medicine ). Όπως είπε, νέες τάσεις και συνθήκες διαμορφώνουν το σκηνικό στη φαρμακευτική αγορά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 21,1 % του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών το 2050. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 9,2%  για το 1990 και 11,7% το 2013. Επίσης η προσωποποιημένη αγωγή αναπτύσσεται ραγδαία. Ο τζίρος στις ΗΠΑ για το 2009 ανερχόταν στα 225-232 δισεκατομμύρια δολάρια και για το 2015 σε ένα εύρος μεταξύ 344 και 452 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, όπως είπε,  το προσφυγικό διαμορφώνει μια νέα μερίδα ασθενών, η αντιμετώπιση των οποίων από τους επαγγελματίες υγείας εξαρτάται από διαφόρους κοινωνικοπολιτικούς αλλά και θρησκευτικούς παράγοντες.

Εκτενής αναφορά έγινε τόσο από τον πρόεδρο του ΠΦΣ όσο και από άλλους ομιλητές, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας στην  ιατρική και φαρμακευτική πληροφόρηση. Τόνισαν πως η  ψηφιοποίηση της περίθαλψης, διαμορφώνει εκ νέου τα συστήματα υγείας και εισάγει πρακτικές που αφορούν την διάγνωση,  τα φάρμακα, την φροντίδα και τη συμβουλή. Για παράδειγμα, το 59% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έψαξαν διαδικτυακά για πληροφορίες υγείας το 2012, ενώ το 28% των χρηστών διαδικτύου έχουν διαβάσει κάποιου άλλου την εμπειρία για θέματα υγείας ή ιατρικά θέματα.

Κατά την ομιλία του ο κ. Λουράντος ανέδειξε σε κορυφαίο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, την κατάχρηση των αντιβιοτικών, σημειώνοντας πως ο Π.Φ.Σ. έχει αναλάβει να υλοποιήσει ενημερωτική καμπάνια για το κοινό. Σήμερα στην Ευρώπη, 50.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από πολυανθεκτικά μικρόβια, ενώ παγκοσμίως, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 700.000 άτομα ετησίως. Υπολογίζεται, ότι έως το 2050, θα πεθάνουν 10 εκατ. άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία δυστυχήματα. Σύμφωνα με καταγραφές από το ESAC (European Surveillance of Antimicrobial Consumption), η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει πρώτη σε συνολική – και ειδικότερα εξωνοσοκομειακή – κατανάλωση αντιβιοτικών ανάμεσα σε 28 χώρες της Ευρώπης.

Κλείνοντας την πρώτη μέρα των εργασιών του Συμποσίου, το οποίο συνεχίζεται σήμερα και αύριο, με τις συνεδριάσεις των Ειδικών Επιτροπών της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών(PGEU), ο κ. Λουράντος ανέφερε χαρακτηριστικά : «Χρειαζόμαστε μια PGEU δυνατή και διεκδικητική. Χρειαζόμαστε την PGEU και πρέπει να την στηρίξουμε όλα τα μέλη. Όμως νομίζω ότι ήλθε η ώρα και εμείς να προσαρμοστούμε στην διαφορετικότητα. Να απαιτήσουμε από την Ε.Ε. και όχι να δεχόμαστε αποφάσεις. Να διεκδικούμε και όχι να αποδεχόμαστε παθητικά. Να προτείνουμε κι εμείς και όχι απλά να υπακούμε στις απόψεις τεχνοκρατών, που δεν έχουν βγει από τα γραφεία τους και δεν γνωρίζουν τις ανάγκες μιας κοινωνίας».