Iatropedia

Κ. Μητσοτάκης: «Θα συνεχίσω τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα νοσοκομεία. Πρέπει να ακούμε τους ασθενείς»

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας. Τι υπογράμμισε μετά το τέλος της.

Τη συνέχιση των αιφνιδιαστικών επισκέψεών του στα δημόσια νοσοκομεία και των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της σημερινής σύσκεψης που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό το παρακολουθώ προσωπικά με ακόμα μεγαλύτερη ένταση από ό,τι τα άλλα υπουργεία, γιατί αναγνωρίζω τη μεγάλη σημασία για όλους τους πολίτες», τόνισε. «Γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν με δείτε να συνεχίζω τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα νοσοκομεία».

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, οι επισκέψεις αυτές γίνονται γιατί «πρέπει να ακούμε τους ασθενείς. Είναι αυτοί οι ίδιοι που τελικά θα μας καθοδηγήσουν στην αξιολόγηση του ΕΣΥ, θα μας πουν τι κάνουμε καλά και τι δεν κάνουμε καλά».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του ΕΣΥ είναι μία από τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Είναι μια δύσκολη άσκηση, αλλά έχουμε ένα τολμηρό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν σύντομα τα αποτελέσματα», επισήμανε. Βασικά σημεία αυτού του πλαισίου είναι:

«Έχουμε, όμως, το σχέδιο, έχουμε τη βούληση να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Έχουμε μία πολύ καλή ομάδα στο Υπουργείο Υγείας. Τώρα η ευθύνη περνάει σε εσάς για να υλοποιήσουμε πια αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς η η μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στις εφημερίες.

Η μείωση γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί κατ’ αρχάς με ενίσχυση του προσωπικού. Γι’ αυτό τον λόγο επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, νοσηλευτών και γιατρών. Η κυβέρνηση προχωρά επίσης σε κτηριακή κτιριακή αναβάθμιση των τμημάτων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξετάζονται επίσης τρόποι αποφόρτισης των πολύ μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, με αναμόρφωση των εφημεριών. Τέλος, προχωρά η ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας του τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος είναι να φθάνουν στα νοσοκομεία οι ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται και όχι όσοι έχουν απλές παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν στα ΚΥ και στον προσωπικό ιατρό.

Και η πρόληψη

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μητσοτάκης στις προληπτικές εξετάσεις. «Όσο σημαντική κι αν είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία μας, η υγεία δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στην πόρτα του νοσοκομείου», τόνισε.

Όπως εξήγησε, «αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτοβάθμια υγεία, στις προληπτικές εξετάσεις και στη δημόσια υγεία». Και υπογράμμισε ότι  τα προγράμματα πρόληψης που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, «θα μας επιτρέψουν να έχουμε συνολικά έναν πιο υγιή πληθυσμό, ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε και όχι κατ’ ανάγκη να παρεμβαίνουμε πάντα εκ των υστέρων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι υφυπουργοί Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους και υπηρεσιακοί παράγοντες και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Φωτογραφία: Eurokinissi