Καύσωνας – ΕΚΑΒ: Αύξηση 25% στις κλήσεις για θερμοπληξία στην Αττική – 23 άτομα σε νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
θερμοπληξία
Όσο οι μέρες περνούν αυξάνονται οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ για συμπτώματα θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας κι ακόμα είναι η αρχή...

Από την 1η Ιουνίου και μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουλίου, 51 άνθρωποι στην Αττική ζήτησαν τη βοήθεια του ΕΚΑΒ για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της ακραίας ζέστης, ενώ  -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr – οι 23 από αυτούς είχαν βαρύτερη κλινική εικόνα και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία.

Οι υπόλοιποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Αύξηση στις κλήσεις κατά 25% σημειώθηκε μόλις μέσα σε δύο ημέρες, καθώς τα 10 από τα 51 άτομα κάλεσαν το 166 από την Τετάρτη (10/07) έως την Παρασκευή (12/07). Οι περισσότεροι δήλωσαν εξάντληση, ναυτία, εμετούς, τάση για λιποθυμία και αδυναμία λόγω ζέστης.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι επόμενες μέρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες, αφού αναμένεται η κορύφωση του φαινομένου του παρατεταμένου καύσωνα.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου ΕΚΑΒ και διασώστης, Απόστολος Δάμκαλης, λέει:

“Από τις αρχές Ιουνίου είχαμε μια αύξηση, όμως, λογική και αναμενόμενη. Ίσως έπαιξαν ρόλο και οι προειδοποιήσεις προς τις ευπαθείς ομάδες μέσω των ΜΜΕ. Όμως, από την Τετάρτη και μετά, έχουμε πράγματι πάρα πολλά περιστατικά. Τα 10 μέσα σε δύο μόλις μέρες είναι ξεκάθαρα ένα πολύ μεγάλο το ποσοστό αύξησης”, σημειώνει και διευκρινίζει το εξής:

“Οι 51 κλήσεις είναι αναφερόμενες θερμικές εξαντλήσεις και θερμοπληξίες. Οι άνθρωποι αυτοί ή οι συγγενείς τους μας καλούν και δηλώνουν “ηλίαση”. Η διάγνωση, όμως, γίνεται στο νοσοκομείο. Εμείς αντιμετωπίζουμε τη συμπτωματολογία”.

Άλλο θερμική εξάντληση, άλλο θερμοπληξία

Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία, ωστόσο, δεν είναι ίδιας σοβαρότητας ιατρικές καταστάσεις.

Η θερμική εξάντληση προηγείται της θερμοπληξίας και έχει πιο ήπια συμπτώματα, ενώ η θερμοπληξία είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, όταν -εξαιτίας της ακραίας ζέστης- καταρρέουν αιφνίδια, ένα ένα όλα τα συστήματα του οργανισμού, τονίζει ο Σωκράτης Δούκας, ιατρός αεροδιακομιδών και εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚΑΒ.

“Το πρώτο που καταρρέει στη θερμοπληξία είναι το θερμορυθμιστικό σύστημα. Το θέμα είναι να το καταλάβουμε εγκαίρως. Για να φτάσει κάποιος στη θερμοπληξία θα πρέπει να περάσει από το στάδιο της θερμικής εξάντλησης. Άρα θα πρέπει να προσέξουμε πως θα αντιμετωπίσουμε το περιστατικό με τη θερμική εξάντληση, ώστε να μην καταλήξει στη θερμοπληξία”, σημειώνει ο γιατρός.

Ποια είναι, όμως, τα κοινά συμπτώματα και ποιες οι διαφορές ανάμεσα στις δύο καταστάσεις και πότε πρέπει ο ασθενής να διακομιστεί σε νοσοκομείο;

Θερμοπληξία / Θερμική εξάντληση: Κοινά συμπτώματα

Σύμφωνα με τους διασώστες του ΕΚΑΒ και στις δύο περιπτώσεις ο ασθενής:

  • θα αισθανθεί ατονία,
  • θα έχει πονοκέφαλο,
  • ναυτία,
  • θα κάνει εμετούς,
  • θα έχει τάση για λιποθυμία

Ωστόσο, στη θερμοπληξία το άτομο θα χάσει τις αισθήσεις του, γιατί είναι πιο βαριά κατάσταση.

Θερμοπληξία / Θερμική εξάντληση: Διαφορές

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τις δύο ιατρικές καταστάσεις;

Ιδρώτας

Στη θερμική εξάντληση το άτομο ιδρώνει, ενώ στη θερμοπληξία όχι. Η εφίδρωση σταματά όταν το άτομο έχει υποστεί θερμοπληξία.

“Για πιο λόγο; Διότι έχει καταρρεύσει το θερμορυθμιστικό σύστημα, το οποίο με την έκκριση του ιδρώτα βοηθά τον οργανισμό να ψύξει το σώμα”, λέει ο γιατρός του ΕΚΑΒ, κ. Σωκράτης Δούκας.

Δέρμα

Το δέρμα στην θερμική εξάντληση είναι ωχρό, ψυχρό και ιδρωμένο, ενώ στη θερμοπληξία είναι ερυθρό.

Θερμοκρασία

Στη μέτρηση της θερμοκρασίας αυτός που έχει υποστεί θερμοπληξία θα έχει πάνω 40,5 – 41 βαθμούς πυρετό.

“Γιατί ανεβάζει θερμοκρασία πυρήνα; Γιατί δεν λειτουργεί το θερμορυθμιστικό σύστημα στον οργανισμό και ο ασθενής δεν ιδρώνει για να ρίξει τη θερμοκρασία του”, προσθέτει ο διασώστης κ. Δάμκαλης

Σφυγμός

Ο σφυγμός στη θερμική εξάντληση είναι γρήγορος, είναι αδύναμος. Αντίθετα στη θερμοπληξία είναι μεν γρήγορος, αλλά είναι και έντονος, γιατί προσπαθεί ο οργανισμός να αντισταθεί, πριν καταρρεύσει τελείως.

“Στη θερμοπληξία έχουν αρχίσει και καταρρέουν ένα ένα, όλα τα συστήματα του οργανισμού. Εκεί χρειάζεται τις πιο πολλές φορές διασωλήνωση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ραγδαία και άμεση επιδείνωση κατά 50%”, σημειώνει ο γιατρός.

Θερμοπληξία: Πότε καλούμε το ΕΚΑΒ ή πηγαίνουμε στο νοσοκομείο

Έχει σημασία η διάγνωση της θερμοπληξίας και της θερμικής εξάντλησης ως προς τις πρώτες βοήθειες;

“Η θερμοπληξία δεν αντιμετωπίζεται χωρίς νοσοκομείο και ιατρική υποστήριξη. Είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κατάσταση που μπορεί να καταλήξει ακόμη και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας”, επισημαίνει ο κ. Δούκας και προσθέτει πως πρέπει να καλέσουμε το ΕΚΑΒ:

“Όταν κάποιος είναι πάρα πολύ ώρα στη ζέστη ή κάτω από τον ήλιο και έχει χάσει το επίπεδο της συνείδησής του και επίσης, δεν έχει ιδρώτα. Αυτό είναι που σου χτυπάει το “καμπανάκι”. Ένα απλό λιποθυμικό επεισόδιο μπορεί να μην είναι από θερμοπληξία, μπορεί να είναι από χίλιους δύο λόγους. Προσοχή! Η θερμική εξάντληση θα συμβεί το πρώτο δίωρο. Εάν, όμως, ο ασθενής  δεν λάβει τις πρώτες βοήθειες το άτομο, τότε θα έρθει σίγουρα και η θερμοπληξία”, όπως λέει.

Θερμική εξάντληση: Πρώτες βοήθειες

Σύμφωνα με τους διασώστες του ΕΚΑΒ, ο άνθρωπος που έχει θερμική εξάντληση πρέπει να μετακινηθεί ταχύτατα από τον ήλιο και τη ζέστη, σε ένα δροσερό περιβάλλον κατά προτίμηση κλιματιζόμενο.

Στη συνέχεια του χορηγούμε άφθονα υγρά (και ποτέ αλκοολούχα ποτά).

Τα δροσερά ντους βοηθάνε, καθώς και τα ψυχρά επιθέματα κάτω από τις μασχάλες και στον αυχένα, λέει ο κ. Δάμκαλης και εξηγεί:

“Το θερμορυθμιστικό σύστημα βρίσκεται σ’ αυτά τα σημεία του σώματος με αποτέλεσμα, εμείς με ένα δροσερό επίθεμα (προσοχή όχι παγάκια), δηλαδή, με ένα πανί ή πετσέτα με δροσερό νερό κάτω από τις μασχάλες και στον αυχένα, το άτομο θα πάρει μεγάλη βοήθεια και θα δει βελτίωση”.

Τέλος, ο ασθενής πρέπει να λάβει μικρά γεύματα για να πάρει τις βιταμίνες και τους ηλεκτρολύτες που έχει ανάγκη ο οργανισμός του για να ανακάμψει.