Καύσωνας και ατονία: Το σύμπτωμα που “κλέβει” την ανάσα – Δεκάδες κλήσεις στο ΕΚΑΒ
Σημαντική επιβάρυνση στην υγεία των ασθενών με χρόνια προβλήματα επιφέρουν ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα Πέμπτη (13.06.24) και να αγγίξουν ακόμη και τους 44 βαθμούς.
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ήδη από εχθές το μεσημέρι άρχισε να δέχεται εκατοντάδες κλήσεις από πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι υπέφεραν από παθολογικά συμπτώματα, όπως αυτό της εξάντλησης και καταβολής δυνάμεων, της ατονίας και της δυσφορίας.
“Όταν υπάρχουν 44 βαθμοί Κελσίου το πρώτο που θα σκεφτείς όταν δεις σύμπτωμα “ατονία” είναι θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάτα Τσικρικά και εξηγεί:
“Η ατονία συμβαίνει ξαφνικά και είναι συμβατό σύμπτωμα με την αύξηση της θερμοκρασίας”, αναφέρει.
Η κατάσταση, σύμφωνα με την Πνευμονολόγο, δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί σήμερα εξαιτίας των ακόμη μεγαλύτερων θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία σε συγκεκριμένες περιοχές.
“Τις τελευταίες ώρες που η χώρα έχει γίνει ένα “καμίνι” από τις αυξημένες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές και σε συνδυασμό με τη υγρασία, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να σου “κλέψει” την ανάσα και να δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας. Με αποτέλεσμα κάποια άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού -κυρίως άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, που λαμβάνουν κορτιζόνη ή κάποιες ειδικές θεραπείες που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού- να υποφέρουν από συμπτώματα έντονης εξάντλησης”, τονίζει η ίδια.
Δείτε επίσης: Καύσωνας: Οικονομικοί τρόποι για να κρατήσετε δροσερό το σπίτι σας
Όπως επισημαίνει, επίσης, η γιατρός, η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί πολλές φορές να απορυθμίσει τη σταθερή πορεία μιας νόσου και να δημιουργήσει επιδείνωση ή παροξυσμό και να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη.
“Ο ασθενής σε συμπτώματα ιδιαίτερης έντασης και διάρκειας θα πρέπει να βρεθεί σε νοσοκομείο, ώστε να λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα”, τονίζει η κα. Τσικρικά.
Βοήθεια από γιατρό, ή τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ για άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο θα πρέπει να αναζητήσει ο ασθενής όταν παρουσιάζει τα παρακάτω συμπτώματα:
“Ένα σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί είναι η διαταραχή των ηλεκτρολυτών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτή μπορεί να δημιουργήσουν καρδιακές αρρυθμίες, σύγχυση, έντονη δυσφορία, διαταραχές στην ούρηση, γεγονότα τα οποία σίγουρα θα πρέπει να λάβουν ιατρική θεραπεία”, υπογραμμίζει με έμφαση η Πνευμονολόγος.
Δείτε επίσης: Κλιματιστικά: Τι να προσέχετε και πως να τα χρησιμοποιήσετε τις ημέρες του καύσωνα
Τι είναι η ηλίαση (θερμική εξάντληση) και τι η θερμοπληξία;
Η έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες το καύσωνα μπορεί να οδηγήσει από την ηλίαση στην θερμοπληξία.
Κατά την ηλίαση η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος και η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, οδηγεί στα παρακάτω συμπτώματα:
- Έντονη αδιαθεσία και αδυναμία
- Λιποθυμικές τάσεις – υπόταση
- Κεφαλαλγία, ζάλη
- Μυϊκές κράμπες
- Έντονη δίψα
- Εφίδρωση με πιθανώς κρύο δέρμα
- Ταχυκαρδία
Αν τα συμπτώματα της ηλίασης δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα τότε μπορεί να συμβεί θερμοπληξία στην οποία υπάρχει επιπλέον:
- Απώλεια συνείδησης-σύγχυση και αποπροσανατολισμός
- Μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( ≥40 to 41°C)
Καύσωνας: Σύμμαχος η σωστή διατροφή, το νερό και η προφύλαξη από τη ζέστη
Σύμμαχος στην αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών καύσωνα είναι η παραμονή σε εσωτερικούς σκιερούς χώρους, η ισορροπημένη διατροφή με την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, ενεργειακών ποτών και λιπαρών γευμάτων.
Οι πολίτες θα πρέπει να φροντίσουν για:
- επαρκή ενυδάτωση,
- ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή,
- ελαφρύ ρουχισμό,
- αποφυγή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες
Επίσης, η άμεση πρόσβαση σε νερό, ενώ σε καμία περίπτωση τις μεσημβρινές ώρες δεν θα πρέπει να γίνεται σωματική έντονη δραστηριότητα.
“Δεν θα πρέπει να παραλείπουμε τη συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών Σε κλινικά συμπτώματα, όπως σε έντονη δυσφορία, δυσκολία στην αναπνοή πόνο στο στήθος, τάση για εμετό, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, έντονο πονοκέφαλο και ατονία, καλό θα ήταν να μιλήσουμε αμέσως με επαγγελματία υγείας”, καταλήγει η πρόεδρος της ΕΠΕ.