Καύσωνας και ταξίδια: Χρήσιμες συμβουλές και προφυλάξεις για να είστε ασφαλείς

  • Iatropedia newsroom
άντρας, καύσωνας, ταξίδι
Εάν προβλέπεται κύμα καύσωνα στον προορισμό σας, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας τσεκάρετε τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τους επίσημους φορείς

Και το φετινό καλοκαίρι προμηνύεται καυτό. Ο καύσωνας πλήττει ήδη κατά κύματα -και μάλιστα παρατεταμένα- πολλές περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ και, φυσικά, και τη χώρα μας.

Οι συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν τις μέρες του καύσωνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν εκατομμύρια ταξιδιώτες και να καταστρέψουν τις διακοπές τους.

Γι’ αυτό αξίζει να έχουμε κατά νου κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Τσεκάρετε τις οδηγίες που δίδονται από τα αρμόδια υπουργεία και άλλους επίσημους φορείς

Εάν προβλέπεται κύμα καύσωνα στον προορισμό σας, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας τσεκάρετε τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τους επίσημους φορείς για να προγραμματίσετε καλύτερα το ταξίδι και τις δραστηριότητές σας και να πάρετε τα μέτρα σας.

Τσεκάρετε επίσης τις τελευταίες ενημερώσεις για τα τουριστικά αξιοθέατα που θέλετε να επισκεφθείτε, καθώς πολλές φορές, όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, αλλάζουν οι ώρες λειτουργίας ή κλείνουν.

Αποφύγετε τις μετακινήσεις όταν η ζέστη κορυφώνεται

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για παρατεταμένες χρονικές περιόδους όταν ο ήλιος είναι στο αποκορύφωμά του μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα.

Επίσης, αν σας αρέσει η πεζοπορία, αποφύγετέ την τις μεσημεριανές ώρες. Στις 5 Ιουνίου, ο Δρ Μάικλ Μόσλεϊ έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια απογευματινής πεζοπορίας στη Σύμη. Άλλοι τέσσερις τουρίστες πέθαναν πρόσφατα στην Ελλάδα, καθώς οι θερμοκρασίες βρίσκονταν στα ύψη. Πηγαίνετε για πεζοπορία πολύ νωρίς το πρωί. Και να ακολουθείτε πάντα επίσημα μονοπάτια.

Καλό είναι επίσης να κάνετε πεζοπορία συνοδεία πιστοποιημένου τοπικού οδηγού και σε καμία περίπτωση μόνοι.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Παρισιού και του Λονδίνου, ο κλιματισμός δεν είναι δεδομένος, οπότε ελέγξτε εάν υπάρχει κλιματισμός πριν κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο, εστιατόριο ή μεταφορικό μέσο, ​​για να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε ένα δροσερό μέρος για να βρείτε καταφύγιο από τη ζέστη. Η επίσκεψη σε ένα μουσείο ή άλλα αξιοθέατα σε εσωτερικούς χώρους είναι μια άλλη καλή επιλογή, αλλά να έχετε κατά νου ότι μπορεί να υπάρχει πολύς κόσμος τις ώρες αιχμής.

Μείνετε ενυδατωμένοι και κάντε διάλειμμα το μεσημέρι

Η αφυδάτωση και η θερμοπληξία είναι από τις πιο κοινές αιτίες νοσηλείας κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα και μπορούν να προληφθούν με τη συνεχή ενυδάτωση και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καταναλώστε τροφές όπως το πεπόνι, τα αγγούρια και το σέλινο, που μπορεί να σας βοηθήσουν να μείνετε ενυδατωμένοι όλη μέρα.

Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και μια ομπρέλα (παρασόλ) και φορητό ανεμιστήρα όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.

Η ζέστη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αντοχές σας, γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε ένα διάλειμμα το μεσημέρι, για έναν μικρό υπνάκο.

Φορέστε δροσερά ρούχα

Καλό είναι να φοράτε ελαφριά, φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς αντανακλούν τη θερμότητα και την ηλιακή ακτινοβολία. Να φοράτε επίσης καπέλο και αντηλιακό για την προστασία του προσώπου και του τριχωτού της κεφαλής από τις βλαβερές ακτίνες UV.

Να θυμάστε επίσης ότι επειδή κάνει ζέστη, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πέσει βροχή. Τα κύματα καύσωνα μπορεί να φέρουν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι.

Τέλος, σχεδιάστε ένα ευέλικτο ταξίδι. Φροντίστε να προγραμματίσετε τις διακοπές σας έτσι, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε το πρόγραμμά σας σε περίπτωση καύσωνα. Το θέμα είναι να απολαύσετε το ταξίδι σας και να είστε ασφαλείς. Αν μπορείτε, λοιπόν, να είστε ευέλικτοι, δείτε εκ των προτέρων αν μπορείτε να σχεδιάσετε και ένα ευέλικτο πρόγραμμα διακοπών που δεν θα σας κοστίσει ακριβά.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντηλιακό: Γιατί δεν πρέπει να το αφήνετε εκτεθειμένο στον ήλιο όταν πηγαίνετε παραλία

Διαβήτης: Καλύτερη από τα φάρμακα η δίαιτα του Michael Mosley σύμφωνα με νέα κλινική δοκιμή

Συσσώρευση τροφίμων (food hoarding): Πού μπορεί να οφείλεται το σύνδρομο της Κατοχής