Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, που πλήττει από σήμερα τη χώρα και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες, ζητά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ιδίως στους χώρους εργασίας με μεγάλη θερμική επιβάρυνση, καθώς και για τους εργαζομένους που είναι ευάλωτοι στη ζέστη. Και αυτό διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Στα μέτρα που ζητά να εφαρμοσθούν συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου, χωρίς καμία περικοπή.
- Αποχή από την εργασία όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τέτοιες ομάδες είναι καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, έγκυοι κ.λπ. Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
- Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας. Τα διαλείμματα να προσαρμόζονται στις συνθήκες περιβάλλοντος, τα χαρακτηριστικά της εργασίας, την ένταση εργασίας και την χρησιμοποιούμενη στολή εργασίας/ΜΑΠ
- Περιορισμός βαρέων εργασιών, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
- Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
- Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους.
- Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κ.λπ.), θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης
Μέτρα για τον κλιματισμό
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά ζητά ακόμα να ληφθούν ορισμένα μέτρα που αφορούν τον κλιματισμό:
- Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
- Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ. 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμα και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά επισημαίνει ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.
Τονίζει ακόμα πως απαιτείται ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους για να εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει. Ζητά ακόμα να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα σωματεία-μέλη του να πάρουν πρωτοβουλίες να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη τους εργοδότες. Καλεί επίσης τους εργαζομένους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέματα της υγείας τους.
«Να απευθύνονται στα σωματεία τους και στο ΕΚΠ και να επιβάλουμε με τη δράση μας μέτρα προστασίας της υγείας», καταλήγει.
Φωτογραφία: iStock