Και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά στην αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

  • Iatropedia newsroom
γιατρός
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) δηλώνει τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις την Παρασκευή 26 και τη Δευτέρα 27 Ιουλίου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) δηλώνει τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις την Παρασκευή 26 και τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, μετά τη σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η κινητοποίηση σχετίζεται με την αποχή των γιατρών από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έχει στόχο την απόσυρση της διάταξης σχετικά με την επίταξη των ιδιωτών ιατρών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ.

Οι γιατροί σημειώνουν ότι τόσο τα ΑμεΑ όσο και τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται κανονικά. Προσθέτουν ότι χειρόγραφες συνταγές για φάρμακα και εξετάσεις θα δίνονται, ωστόσο αυτές δεν αποζημιώνονται με αποτέλεσμα ο ασθενής να πληρώνει από την τσέπη του και στη συνέχεια να διεκδικεί την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

«Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εντάξει στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία άρθρο που αφορά την επίταξη ιδιωτών Ιατρών για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, καθώς και πιθανές κυρώσεις, όπως διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και άρση της συνταγογράφησης σε περίπτωση που δεν δεχθούν να καλύψουν τις εφημερίες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας», αναφέρει ο ΙΣΠ.

Επισημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ δεν είναι ούτε σημερινό ούτε έκτακτο. «Η σειρά άγονων προκηρύξεων, ένα πράγμα μόνο σημαίνει, ότι οι προκηρύξεις αυτές δεν είναι ελκυστικές για τους νέους συναδέλφους. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έρθει σε συζήτηση, τόσο μαζί μας όσο και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις τέτοιες, ώστε οι προκηρύξεις να γίνουν ελκυστικές και να δεχθούν οι νέοι συνάδελφοι να χτίσουν ένα μέλλον τόσο στα νησιά μας όσο και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας».

Ο ΙΣΠ δηλώνει ότι είναι στη διάθεση του υπουργού και του υπουργείου να συζητήσουν εκτενώς τα ζητήματα και καλεί τον υπουργό, «από τη στιγμή μάλιστα που δηλώνει ότι το πρόβλημα των εφημεριών έχει σχεδόν λυθεί, να αποσύρει τη διάταξη περί επίταξης και να ξεκινήσει μία εποικοδομητική συζήτηση, ώστε να μην υπάρχει το ίδιο πρόβλημα κάθε χρόνο».

Φωτογραφία: iStock