Καινοτομία: Η 1 στις 2 νέες θεραπείες δεν εισέρχεται στην Ελλάδα, λόγω χαμηλής τιμής αποζημίωσης
Αποτρεπτική προς την καινοτομία είναι η φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Θεσμικών Φορέων, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF, οι οποίοι παρουσίασαν τις θέσεις τους, στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Μιχάλης Χειμώνας, το 1 στα 2 (50%) καινοτόμα φάρμακα δεν εισάγονται καν στην Ελλάδα.
«Στη χώρα μας το 50% των νέων φαρμάκων δεν εισήχθηκαν γιατί οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν υποβάλλει αίτηση, γεγονός που οφείλεται στις πολύ μεγάλες εκπτώσεις που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Τα επόμενα χρόνια το μοντέλο καινοτομίας αλλάζει και στο εξής θα μιλάμε για ATMP θεραπείες (σ.σ.Φαρμακευτικά Προϊόντα Προηγμένης Θεραπείας) γεγονός που σημαίνει ότι κάθε σύστημα υγείας θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα», ανέφερε ο κ. Χειμώνας.
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: Σε … 654 μέρες η πρόσβαση των ελλήνων ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα
Στο ίδιο πρόβλημα αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της και η νέα πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF), Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη.
Όπως τόνισε η χώρα μας παρουσιάζει σημάδια υστέρησης στην καινοτομία τα τελευταία χρόνια και κυρίως όσον αφορά την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων.
Σήμερα, όπως είπε, έχουμε φθάσει να μιλάμε για 654 μέρες μέχρι να υπάρξει πραγματική πρόσβαση ασθενών στο φάρμακο.
Έκανε λόγο για τρεις πυλώνες που μπορούν να στηρίξουν την καινοτομία.
- Ο πρώτος αφορά τη συνεργασία της Πολιτείας, των ερευνητών, της βιομηχανίας και φυσικά την ισχυρή παρουσία των ασθενών.
- Ο δεύτερος αφορά την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας, τη διαφάνεια, που αφορά τη χρηματοδότηση, για να υπάρχει βιωσιμότητα, τη λειτουργία των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης κ.ά.
- Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ίδια την καινοτομία, τι σημαίνει και ποιες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει.
Επίσης, η κ. Μπαρμπετάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφάνειας στο horizon scanning, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιες θεραπείες περιμένουμε, καθώς και για σύνδεση της αξιολόγησης ΗΤΑ με η διαπραγμάτευση.
Από την πλευρά των ασθενών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες πρότεινε την παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης με άσκηση στην τεχνική του design thinking, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Όπως είπε έχει γίνει η προετοιμασία και στόχος είναι το εγχείρημα να ξεκινήσει άμεσα.
ΠΕΦ: Οι επιστροφές εξακολουθούν να πιέζουν τη βιομηχανία
Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο εντεταλμένος σύμβουλος ΠΕΦ και υπεύθυνος εταιρικών υποθέσεων της ELPEN Βασίλης Πενταφράγκας, τόνισε ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) εξακολουθούν να μην είναι βιώσιμες για τη Φαρμακοβιομηχανία, ωστόσο χρειάζεται διάθεση για να αλλάξουν τα πράγματα και εμπιστοσύνη μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, η οποία για να αποκατασταθεί όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά δεδομένα.
Επιπλέον η Φαρμακοβιομηχανία θεωρεί απαραίτητο βήμα την ολοκλήρωση του Ατομικού Φακέλου Υγείας, την εξαίρεση της δαπάνης του ΙΦΕΤ και των ανασφάλιστων από τον προϋπολογισμό, τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και την έναρξη των θεραπειών με φάρμακα 1ης γραμμής, την ενίσχυση προσωπικού της ΗΔΙΚΑ, αλλά και μια μόνιμη ομάδα εργασίας μεταξύ ΗΔΙΚΑ, ΕΟΦ και Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.
Πλεύρης: Πρέπει να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί για το Φάρμακο
Από την πλευρά της Πολιτείας παρέστη και άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου, ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε πως το υπουργείο Υγείας έχει να διαχειριστεί περιορισμένους πόρους στο φάρμακο και με κλειστούς προϋπολογισμούς, ώστε να διασφαλίσει τις καλύτερες θεραπείες στις καλύτερες τιμές.
Υποσχέθηκε δε πως η δουλειά της Επιτροπής Αξιολόγησης πρέπει να γίνει πιο εντατική στο άμεσο μέλλον. Παραδέχθηκε παράλληλα ότι πρέπει να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί στο φάρμακο, με τρόπο που να αμβλύνει τις συνέπειες από το clawback.
Στην ουσία, όπως εξήγησε, ακόμη κι αν οι προϋπολογισμοί παραμένουν ως έχουν, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση αξιολόγησης μιας νέας θεραπείας ως θετικής να σημαντικής, να εγκρίνεται εκτός προϋπολογισμού.
Τέλος, δήλωσε πως δεν είναι αισιόδοξος θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού στο φάρμακο το τρέχον έτος, αλλά ότι αυτή θα είναι εφικτή έως το 2025.
Εξήγησε δε, πως το υπουργείο επιμένει στην πολιτική των «καλύτερων δυνατών εκπτώσεων» και επιθυμεί φυσικά οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους χωρίς προβλήματα.
Ανέφερε επίσης ότι ένα από τα τελευταία νομοθετήματα του υπουργείου ήταν η ενεργοποίηση της ρήτρας συνυπαιτιότητας, που είναι μια έμμεση ενίσχυση των προϋπολογισμών. Ο κ. Πλεύρης επίσης ανέφερε ότι στην τριετία 2021-2023 εισήχθησαν 1.000 νέες θεραπείες στη χώρα.
Το 8ο Συνέδριο HTA, με τίτλο «Setting Goals for an innovative future», είχε ως κύριο θέμα τον νέο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας.
Συμμετείχαν περισσότεροι από 250 σύνεδροι και 30 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη – εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικών φορέων, διακεκριμένων ακαδημαϊκών και στελεχών της φαρμακευτικής αγοράς. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 14 Ιουνίου. Κεντρικός συντονιστής ήταν ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Αθανάσιος Βοζίκης.