Καινοτόμος κλινική μελέτη για τη διάγνωση σπάνιων γενετικών παθήσεων στο Παπαγεωργίου

  • Iatropedia newsroom
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Η μελέτη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος Νεογνικού Γενωμικού Ελέγχου «FirstSteps» και εφαρμόζει τη μέθοδο αλληλούχισης ολόκληρου του ανθρώπινου γονιδιώματος σε μία σταγόνα αίματος

Σε μία καινοτόμα κλινική μελέτη, που έχει στόχο να οδηγήσει σε μείωση της διαγνωστικής οδύσσειας, βελτίωση της πρόγνωσης των ατόμων με σπάνια γενετικά νοσήματα και σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την πολιτεία συμμετέχει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μέσω της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ και της Β’ Νεογνολογικής Κλινικής ΑΠΘ, από το καλοκαίρι του 2023.

Η μελέτη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος Νεογνικού Γενωμικού Ελέγχου «FirstSteps» και εφαρμόζει τη μέθοδο αλληλούχισης ολόκληρου του ανθρώπινου γονιδιώματος σε μία σταγόνα αίματος, που λαμβάνεται από την πτέρνα του νεογνού τις πρώτες μέρες της ζωής του. Ακολουθεί ανάλυση περίπου 400 γονιδίων, που σχετίζονται με περισσότερες από 500 γενετικές παθήσεις. Πρόκειται για νοσήματα που είναι δυνητικά θεραπεύσιμα εφόσον διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Η μελέτη ανήκει σε μία παγκόσμια πρωτοβουλία που συντονίζεται από το Νοσοκομείο Παίδων UCSD – Rady στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ και στοχεύει στην ενίσχυση του νεογνικού ελέγχου, αυξάνοντας τον αριθμό των γενετικών νοσημάτων που ελέγχονται σε περισσότερα από 500.

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος Νεογνικού Γενωμικού Ελέγχου «FirstSteps» θα επισκεφτεί αύριο (24/1) το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο αναπληρωτής καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Ντάνι Μίλλερ (Danny E. Miller), ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Η αλληλούχιση με long reads ως μοναδικό τεστ στην κλινική και ερευνητική πράξη», στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Ο κ. Μίλλερ είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου Miller (Miller lab, Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον), που εξειδικεύεται στη διάγνωση σπάνιων γενετικών νοσημάτων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν νέες μεθόδους γενετικής ανάλυσης, όπως η αλληλούχιση με long reads, που μπορεί να ανιχνεύσουν γενετικές βλάβες σε παιδιά με αδιάγνωστα γενετικά νοσήματα. Είναι επίσης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος «First Steps».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί να μην στεγνώνετε τα ρούχα σας στο καλοριφέρ

Κορονοϊός: Ο πλήρης εμβολιασμός σώζει ζωές -Τι δείχνει νέα μελέτη για τις σοβαρές περιπτώσεις νόσησης

Συνταξιούχος δασκάλα εξήγησε γιατί δώρισε ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο του Κιλκίς