Iatropedia

Κακοκαιρία Daniel: Δεκάδες άνθρωποι στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας – Σε κίνδυνο εγκλωβισμένοι ασθενείς

Για τρίτο 24ωρο ασθενείς βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, εγκλωβισμένοι στα πλημμυρισμένα σπίτια των χωριών της Καρδίτσας.

Πολίτες σε απόγνωση στη Θεσσαλία. Ένας εφιάλτης σε εξέλιξη. Χωρίς φως, νερό και τροφή, με βρεγμένα ρούχα και χωρίς κλινοσκεπάσματα πέρασαν μια ακόμη εφιαλτική νύχτα στις στέγες, τις ταράτσες και τα υπερυψωμένα σημεία των σπιτιών.

Ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας που δεν έχουν πάρει τα φάρμακά τους κι έχουν απορρυθμιστεί, νεφροπαθείς, που δεν έχουν κάνει αιμοκάθαρση, ενώ έπρεπε … από προχθές.

“Όταν έχεις ένα μέρος το οποίο δεν μπορεί να προσεγγίσει το ΕΚΑΒ, δεν υπάρχει τηλέφωνο δεν υπάρχει τίποτα, υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις ασθενών”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει:

“Είναι όσοι έχουν χρόνια προβλήματα κι κάποιοι από αυτούς έχουν φτάσει στα νοσοκομείο και νοσηλεύονται. Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι. Άνθρωποι που έπρεπε να κάνουν αιμοκάθαρση και δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν για να τους διακομίσουν σε νοσοκομείο”, λέει.

Νοσοκομείο Καρδίτσας

Όσοι ασθενείς απεγκλωβίζονται από δυνάμεις της ΕΜΑΚ διακομίζονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Οι περισσότεροι πάσχουν από μικροπροβλήματα υγείας, όπως ήπια αναπνευστικά, υποθερμία, ή απορρύθμιση εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων.

Κάποιοι από αυτούς είναι διαβητικοί, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με αναπηρίες, ή ηλικιωμένοι που έχουν υποστεί εξάντληση από την κακουχία και την ταλαιπωρία.

Στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, με εντολή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), έχει ανοίξει η Ψυχιατρική Κλινική για την υποδοχή των πλημμυροπαθών.

Εκεί προωθούνται για νοσηλεία, όσοι μεταφέρονται με ελικόπτερα στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας και πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, ή έχουν υποστεί κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα, υποθερμία ή εξάντληση από την έλλειψη τροφής και νερού.

Οι υγιείς προωθούνται σε δομές φιλοξενίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, περιγράφει την κατάσταση εκεί:

“Από το Νοσοκομείο Καρδίτσας έχουν περάσει περίπου 100 άτομα και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου τα 50. Όμως, έχουν όλοι μικρά προβλήματα υγείας, αναπνευστικά, ή υποθερμία. Κάποιοι δεν έχουν πάρει τα φάρμακά τους ενώ είναι χρόνια περιστατικά, ή έχουν πρόβλημα με το οξυγόνο τους. Μόνο ένα – δύο περιστατικά είναι πιο σοβαρά”, σημειώνει.

Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας βρίσκονται επί ποδός εδώ και πολλά μερόνυχτα, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

“Πραγματικά πονάμε και τρέμουμε στην ιδέα, τι θα συναντήσουμε όταν πέσουν τα νερά μέσα στις λάσπες”, τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος συγχαίρει τους συναδέλφους του, όλων των υγειονομικών μονάδων της Θεσσαλίας, καθώς όπως λέει: “ενώ έχουν υποστεί καταστροφές στα σπίτια τους και αγνοούνται δικοί τους άνθρωποι, βρίσκονται μέρα και νύχτα στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας για να περιθάλπουν πλημμυροπαθείς”, λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Νοσοκομείο Λάρισας

Και στα Νοσοκομεία της Λάρισας έχουν διακομιστεί άνθρωποι με υποθερμία. Πολλοί μεταφέρθηκαν απευθείας με ελικόπτερο, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης διαθέτει και ελικοδρόμιο.

Νοσοκομείο Βόλου

Στο Νοσοκομείο Βόλου, αν και τις πρώτες μέρες σημειώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, τα πράγματα πλέον είναι αρκετά διαχειρίσιμα.

Υπάρχουν πολίτες που μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο -το οποίο εφημερεύει συνεχώς- για τις πρώτες βοήθειες.

Στο Νοσοκομείο, όπως και στην ευρύτερη περιοχή, εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα με την υδροδότηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει μια δεξαμενή στο νοσοκομείο, η οποία όμως, έχει αυτάρκεια μόλις 5 ωρών και χρειάζεται διαρκής ανανέωση.

“Δεν είναι εύκολο να κάνεις τα χειρουργεία, ή την αιμοκάθαρση αν δεν έχεις νερό. Παρ’ όλα αυτά είναι διαχειρίσιμα τα πράγματα. Γίνονται οι χημειοθεραπείες, γίνεται το τεχνητό νεφρό. Χρειάζεται παροχή νερού για να κάνεις χειρουργεία, να πλυθούν οι ασθενείς και το προσωπικό. Το τεχνητό νεφρό απαιτεί νερό καθαρό. Γεμίζουν μια δεξαμενή που έχει το νοσοκομείο συνεχώς με νερό, η αυτάρκειά της, όμως, είναι για 5 ώρες. Τώρα έρχεται νερό, αλλά το νερό δεν είναι και τόσο καθαρό. Δηλαδή υπάρχουν αυτά τα προβλήματα”, σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Παλαμά είναι εκτός λειτουργίας, καθώς το νερό έφτασε μέχρι τη σκεπή. Οι εργαζόμενοι δεν κινδύνευσαν γιατί απομακρύνθηκαν έγκαιρα.