Κακοκαιρία Daniel: Άμεση ανάγκη συλλογής των νεκρών ζώων στη Θεσσαλία

  • Γιάννα Σουλάκη
νεκρά ζώα
Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας εγκυμονούν τα χιλιάδες νεκρά ζώα που επιπλέουν στα λιμνάζοντα νερά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Στους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που κρύβει το νερό και οι λάσπες στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα και τα νεκρά ζώα καθώς αποτελούν υγειονομική βόμβα.

«Κάτω από αυτό το νερό υπάρχουν και ζώα τα οποία πρέπει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να βγουν, να τα θάψουν γιατί δεν είναι σωστό να παραμείνουν στο νερό αυτό. Καταλαβαίνετε τι υγειονομικές βόμβες είναι αυτές», ανέφερε μιλώντας στο OPEN.

Όπως πρόσθεσε η κυρία Παγώνη, αρχικά πρέπει τα φάρμακα να μεταφερθούν στους ανθρώπους.

«Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εμφιαλωμένο νερό. Επειδή δεν έχουμε ακόμα αποτελέσματα των δειγμάτων που έχουν παρθεί, δεν θα πρέπει το νερό της βρύσης να χρησιμοποιηθεί καθόλου. Να μην πλένουν τα τρόφιμα, τα δόντια τους, να μην το χρησιμοποιούν στα κηπευτικά, να μην πλένουν πιάτα, τίποτα. Σαν να μην υπάρχει. Γιατί μέσα σε αυτό το νερό πιθανόν υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί, χημικές ουσίες από τα απόβλητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων και δεν ξέρουμε μέχρι τώρα τι ακριβώς συμβαίνει», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, μετά από σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα, η καύση και υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων θα γίνει από τις Περιφέρειες και για τον λόγο αυτό δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός.

Επίσης, στην ίδια σύσκεψη έγινε η παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές στις πληγείσες περιοχές.

Δείτε επίσης: Υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία: Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας – Όλος ο σχεδιασμός

Κίνδυνος για επιδημίες

Η γιατρός προειδοποιεί πως μπορεί να εξαπλωθούν σοβαρά λοιμώδη νοσήματα:

«Από όλα αυτά μπορούν να συμβούν γαστρεντερίτιδες, δηλαδή οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, οξεία ηπατίτιδα Α, πρέπει να τα προλάβουμε. Όσο πιο γρήγορα γίνουν αυτές οι κινήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν λιγότερες συνέπειες. Επειδή υπάρχουν κουνούπια, θα πρέπει να  ληφθούν μέτρα για να μην έχουμε αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου», σημείωσε.

Τέλος, κατέληξε «Και τα αντικείμενα που είναι εκτεθειμένα στις λάσπες είναι επίσης υγειονομικές βόμβες», προσθέτοντας πως τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν με αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά.