«Κακοποίηση ηλικιωμένου στο Παπαγεωργίου»: Τι απαντά το νοσοκομείο

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαγεωργίου
Εκτενή ανακοίνωση εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης, απαντώντας στην καταγγελία δημοσιογράφου για κακοποίηση του πατέρα του, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία δημοσιογράφου από τη Θεσσαλονίκη για κακοποίηση του 98χρονου πατέρα του στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», την οποία έκανε γνωστή ο ίδιος με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook.

Απαντώντας στην σοβαρή αυτή καταγγελία η διοίκηση του «Παπαγεωργίου» αποδίδει τους μώλωπες που φέρει ο ασθενής στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, και στη βίαιη από την πλευρά του προσπάθεια για την αφαίρεση των περιγερικών φλεβοκαθετήρων και όχι σε βιαιοπραγία. Ο ασθενής ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος, υπογραμμίζει το νοσοκομείο, και οι γιατροί διέγνωσαν «οργανικό ψυχοσύνδρομο», όπως λένε οι υπεύθυνοι.

Η καταγγελία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης Νίκος Ασλανίδης, ο 98χρονος πατέρας του νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» λόγω αιματουρίας. Ο εφημερεύον γιατρός έκρινε ότι πρέπει εισαχθεί στην ουρολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου.

Όπως τονίζεται στην ανάρτηση του κ. Ασλανίδη: «Την επομένη της νοσηλείας του (26/8) παρακάλεσε τις νοσοκόμες να του δώσουν την πιτζάμα του γιατί κρύωνε. Οι νοσοκόμες δεν του έδωσαν σημασία και αυτός σηκώθηκε από το κρεβάτι του για να την πάρει από την τσάντα του και να τη φορέσει. Μόλις επέστρεψε στο κρεβάτι του, εμφανίστηκαν δυο νοσοκόμες, οι οποίες τοποθέτησαν κάγκελα στο κρεβάτι του και χωρίς λόγο, του έδεσαν τα χέρια με γάζες…Μάταια ρωτούσε γιατί τον δένουν. Δεν του έδιναν κάποια απάντηση αλλά χρησιμοποιώντας βία προσπαθούσαν να τον δέσουν στα κάγκελα…»

«Ο ηλικιωμένος κάλεσε σε βοήθεια τους άλλους ηλικιωμένους ασθενείς, αλλά κανείς δεν τον βοήθησε προφανώς γιατί φοβήθηκαν ότι θα έχουν την ίδια μεταχείριση… Αν και είναι 98 ετών προσπάθησε να αντιδράσει και έσπρωξε τη μια νοσοκόμα με το δεξί του χέρι, η οποία όμως άρχισε να τον χτυπά στο μπράτσο προκαλώντας του μώλωπες που είναι ακόμη εμφανείς» γράφει ο δημοσιογράφος.

Μετά από αυτό «παραδόθηκε» και τον έδεσαν αναφέρει ο δημοσιογράφος.

«Ο πατέρας μου δεν θυμάται πόσες ώρες ήταν δεμένος. Εκείνο που θυμάται όμως έντονα είναι το αίσθημα του τρόμου ότι ήρθε το τέλος του με έναν τέτοιο τραγικό τρόπο…» καταλήγει ο κ. Ασλανίδης.

Η εκδοχή του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»

Μακροσκελή ανακοίνωσε εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

«Ο ασθενής Α. Γ., ετών 98, εισήχθη στις 25-08-2022 και ώρα 22:30 μ.μ., στην Ουρολογική Κλινική, μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, λόγω αιματουρίας, με ιστορικό Ca προστάτη και λήψη αντιπηκτικής αγωγής λόγω κολπικής μαρμαρυγής. Για την αντιμετώπιση της αιματουρίας τέθηκαν συνεχείς πλύσεις ουροδόχου κύστης, μέσω ενός τρίαυλου καθετήρα Foley 22 fr.

Σε ασθενείς με συνεχείς πλύσεις ουροδόχου κύστης πάγια τακτική του Νοσοκομείου είναι η ένδυσή τους με νοσοκομειακή ρόμπα, τόσο για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους αλλά και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ουροκαθετήρα.

Λόγω της υπονατριαιμίας, η οποία επιβεβαιώνεται εργαστηριακά, της μεγάλης ηλικίας αλλά και της αλλαγής περιβάλλοντος ο ασθενής ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος το απόγευμα στις 26-08-2022 και αφού εκτιμήθηκε από ψυχίατρο, τέθηκε σε αγωγή λόγω διάγνωσής του με οργανικό ψυχοσύνδρομο.

Για την πρόληψη μιας ενδεχόμενης πτώσης, λόγω των επανειλημμένων προσπαθειών έγερσης από την κλίνη, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχοκινητικά ανήσυχων ασθενών και πάντοτε ύστερα από ιατρική οδηγία α) τοποθετήθηκε το συνηθισμένο κιγκλίδωμα προκειμένου να αποφευχθεί πτώση του και β) λόγω της έντονα επαναλαμβανόμενης προσπάθειας αφαίρεσης των καθετήρων από τον ίδιο περιορίστηκαν με ατραυματικούς ιμάντες τα άνω άκρα του για να αποφευχθεί ο αυτοτραυματισμός του. Οι μώλωπες που αναφέρθηκαν οφείλονται στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και στη βίαιη από τον ίδιο τον ασθενή αφαίρεση των περιφερικών φλεβοκαθετήρων και όχι σε βιαιοπραγία, όπως αναφέρθηκε.

Η Ιατρική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Νοσηλευτική Υπηρεσία με σεβασμό στους νοσηλευόμενους ασθενείς έχουν δημιουργήσει πρωτόκολλο αποτελεσματικής διαχείρισης ασθενών με οργανικό ψυχοσύνδρομο, το δε προσωπικό του Νοσοκομείου καταβάλλει καθημερινά τις μέγιστες προσπάθειες για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων αποκλιμάκωσης και την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών αυξημένης φροντίδας με γνώμονα πάντοτε τη μη προσβολή της προσωπικότητας του ασθενούς».

Δείτε την ανάρτηση του δημοσιογράφου, Νίκου Ασλανίδη, στο facebook: