Iatropedia

Καλλιέργεια νευρώνων και βλαστικών κυττάρων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εκλογές; Μνημόνια; Ανεργία; Μιζέρια και μετανάστευση νέων επιστημόνων σε δυτικές χώρες; Να και κάτι διαφορετικό: Επιστήμονες στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αναπτύσσουν τρισδιάστατες βιομιμητικές σκαλωσιές για την καλλιέργεια νευρώνων και νευρικών βλαστικών κυττάρων. Στόχος, η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων των νευροεκφυλιστικών νόσων. Χρησιμοποιώντας την κατεργασία με ακτινοβολία λέιζερ, οι Έλληνες επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μικροσκοπικές τρισδιάστατες βιομιμητικές σκαλωσιές-ικριώματα από κώνους στην επιφάνεια μικροτσίπ πυριτίου.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biomaterials με πρώτους υπογράφοντες την ερευνήτρια, Χαρά Σιμιτζή, τον ερευνητή Εμμανουήλ Στρατάκη και τον καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη. Στην έρευνα συμμετείχε επίσης ο καθηγητής Κώστας Φωτάκης, πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ και μέχρι πρόσφατα αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Στρατάκης, «μέσω της καλλιέργειας των νευρικών κυττάρων επάνω σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα με τη μορφή μικροτσίπ (Neurochip), δίνεται στους ειδικούς η δυνατότητα να καταγράψουν και να χαρακτηρίσουν τα ηλεκτρικά σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων, αλλά και να μεταδώσουν προς τα κύτταρα εξωτερικό ηλεκτρικό ερέθισμα.

Αυτές οι τριδιάστατες μικρο-κατασκευές έχουν την δυνατότητα να μιμηθούν τις ιστιδικές δομές που υποστηρίζουν τους νευρώνες και τα γλοιακά κύτταρα στον ζώντα εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να βοηθούν σημαντικά στην φυσιολογικότερη, δυναμική λειτουργία των νευρώνων.

Έτσι, η έκφραση των γονιδίων και η παραγωγή των πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την λειτουργία των νευρώνων σε τρισδιάστατες συνθήκες, προσιδιάζουν περισσότερο προς τις αντίστοιχες του ζώντος εγκεφάλου».