Καλό Πάσχα χωρίς…βαρυστομαχιά!

  • Iatropedia
Παν μέτρον άριστον και στην διατροφή σας αν θέλετε να μην καταλήξετε στα εξωτερικά ιατρεία κάποιου νοσοκομείου τις Άγιες αυτές ημέρες. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο με αυξημένα περιστατικά που παίρνει μεγάλες διαστάσεις το Πάσχα είναι τα περιστατικά βαρυστομαχιάς! Μια άκρως επικίνδυνη τακτική που ακολουθούν πολλοί συμπολίτες μας είναι μετά την νηστεία να ''πέφτουν με τα μούτρα'' στο φαγητό με συνέπεια ο οργανισμός και ειδικά το στομάχι να υπόκειται σε μεγάλη καταπόνηση εξαιτίας των λιπών, τα γλυκών και των ποτών. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως θα αποφύγετε την βαρυστομαχιά.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, το σώμα υποβάλλεται σε πολλές βιολογικές αλλαγές. Τα ένζυμα που παράγονται από το πεπτικό σύστημα μειώνονται σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με το πόσο αυστηρή ήταν η νηστεία, με αποτέλεσμα η απότομη και υπερβολική λήψη τροφής να μην επιτρέπει στον οργανισμό να αποκαταστήσει τις αλλαγές αυτές και να δημιουργούνται γαστρεντερικά ενοχλήματα, κυρίως λόγω διαταραχών στην πέψη.

Η δυσπεψία ή αλλιώς βαρυστομαχιά εμφανίζεται συχνά μετά από ένα μεγάλο φαγοπότι , όπως αυτό που γίνεται το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα.

Πολλοί παραπονιούνται για ένα αίσθημα βάρους στο πάνω μέρος της κοιλιάς, κάψιμο, φούσκωμα ή πόνο που συχνά συνοδεύεται από ρεψίματα, αναγούλες και εμετό.

Η απότομη αλλαγή της διατροφής, δηλαδή η μετάβαση από δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες σε δίαιτα πλούσια σε ζωικά λίπη διαταράσσει την κινητικότητα του εντέρου. Οι φυτικές ίνες επιταχύνουν τη διέλευση των τροφών από το έντερο, ενώ το πασχαλινό τραπέζι που είναι πλούσιο σε ζωικά λίπη επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία. Το αποτέλεσμα το έντερο να είναι γεμάτο από περιεχόμενο και να οδηγεί σε φούσκωμα της κοιλιάς και πόνο.

Το περιεχόμενο του στομάχου αποτελείται από τις τροφές που καταπίνονται και από ουσίες που εκκρίνονται, όπως ένζυμα και οξέα. Το στομάχι καλύπτεται από βλέννα που το προστατεύει από τη βλαπτική δράση των οξέων.

Στο πάνω μέρος του στομάχου υπάρχει ένας σφιγκτήρας που εμποδίζει το περιεχόμενό του να γυρίσει πίσω στον οισοφάγο, γιατί διαφορετικά το γαστρικό οξύ θα του προκαλούσε βλάβες, καθώς ο οισοφάγος δεν επενδύεται από βλέννα.

Μετά από ένα βαρύ γεύμα η πίεση μέσα στο στομάχι υπερβαίνει την ικανότητα του σφιγκτήρα να παραμένει κλειστός και έτσι το γαστρικό οξύ παλινδρομεί στον οισοφάγο και εμφανίζονται τα συμπτώματα του πόνου και της καούρας στο πάνω μέρος της κοιλιάς και του θώρακα.

Η προστατευτική βλέννα του στομάχου μπορεί να μειωθεί προσωρινά, κατά τη διάρκεια της νηστείας, καθιστώντας τα τοιχώματα του στομάχου πολύ πιο ευαίσθητα σε ερεθισμούς. Τροφές που ερεθίζουν το στομάχι είναι τα πικάντικα, καυτερά και λιπαρά φαγητά.

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία.

Όσοι και αν είναι οι πειρασμοί που παραμένουν στο τραπέζι σταματήστε να τρώτε και δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πέψης.

Παρόλο που μπορεί να νιώθετε υπνηλία μετά από ένα βαρύ γεύμα μην ξαπλώσετε και μην κοιμηθείτε. Η διαδικασία της πέψης και η ανακούφιση των συμπτωμάτων θα γίνει πιο γρήγορα αν παραμείνετε όρθιοι ή ακόμα καλύτερα αν πάτε έναν περίπατο.

Αντικαταστήστε τα αεριούχα ποτά με ένα χωνευτικό αφέψημα. Το τζίντζερ, το φασκόμηλο, ο δυόσμος και η μέντα είναι πολύ χωνευτικά και θα ελαττώσουν τις ενοχλήσεις σας.

Η μαγειρική σόδα λειτουργεί σαν αντιόξινο εξουδετερώνοντας τα επιβλαβή οξέα. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν είναι το μόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Αναμείξτε 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα σε νερό με λίγο αλάτι και στίψτε λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ.

Κάντε εντριβές στην κοιλιά σας με λίγο ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι με αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών και σε λίγο θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι η υπνική παράλυση! Μήπως σας έχει συμβεί;

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!