Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, η πιθανότητα να συμβεί ο θάνατος μέσα στην εντατική στη διάρκεια του σαββατοκύριακου είναι μικρότερη από ό,τι ο ασθενής να πεθάνει μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής. Με άλλα λόγια, ο ασθενής κινδυνεύει μεν περισσότερο να πεθάνει αν εισαχθεί το σαββατοκύριακο, αλλά όχι να πεθάνει μέσα στο σαββατοκύριακο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πάουλ Τσάγιτς του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Critical Care», ανέλυσαν στοιχεία για 167.425 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε 119 μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη την Αυστρία μεταξύ 2012-2015.
«Γιατροί και αρμόδιες αρχές θα πρέπει να μελετήσουν τα ευρήματά μας, επειδή στον 21ο αιώνα η μέρα εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας δεν θα έπρεπε να επηρεάζει την έκβαση του ασθενούς. Αν και δεν πρέπει να βιαστούμε να εξάγουμε πρόωρα συμπεράσματα, τελικά πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις, ώστε να εξαλείψουμε το ‘φαινόμενο του σαββατοκύριακου», δήλωσε ο Τσάγιτς.
«Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, οι εισαγωγές του σαββατοκύριακου δεν επηρεάζουν αμέσως την έκβαση του ασθενούς, αλλά με χρονική υστέρηση, πράγμα που πιθανώς εξηγεί γιατί ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος τις καθημερινές παρά τα σαββατοκύριακα», πρόσθεσε ο αυστριακός γιατρός.
Παρόμοιες μελέτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας έχουν επίσης δείξει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου, αν ο ασθενής εισαχθεί στο νοσοκομείο μέσα στο σαββατοκύριακο. Μια αιτία που αυτό μπορεί να συμβαίνει, είναι ότι ορισμένες άμεσες παρεμβάσεις-κλειδιά στην εντατική είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν, αν ο ασθενής εισαχθεί μέσα στο σαββατοκύριακο. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου κατά τις επόμενες μέρες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους αυστριακούς γιατρούς, παρατηρείται ότι αναλογικά περισσότεροι ασθενείς με σοβαρότερες παθήσεις και σε χειρότερη κατάσταση υγείας εισάγονται στις εντατικές τα σαββατοκύριακα από ό,τι τις καθημερινές. Ακόμη, η πιθανότητα να βγει ο ασθενής από την εντατική είναι μικρότερη τα σαββατοκύριακα σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες.
Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων η ελληνικής καταγωγής Φαίδρα Σταυροπούλου του Κέντρου Ιατρικής Στατιστικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης (που αποφοίτησε το 2007 από τη Σχολή ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ)- εξέφρασαν πάντως την επιφύλαξή τους κατά πόσο τα ευρήματά τους μπορούν να γενικευθούν για όλες ανεξαιρέτως τις χώρες.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσοι γεννιούνται αυτές τις μέρες της εβδομάδας πεθαίνουν πρόωρα!
Ύπνος: Τι είναι το “social jet lag” του Σαββατοκύριακου και τι επιπτώσεις έχει στην υγεία σας