“Καμίνι” από σήμερα η χώρα: Σε επιφυλακή ΕΚΑΒ, πυροσβεστική – Το σχέδιο για τα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
καύσωνας
Κλιμακωτά μέτρα για την προστασία πολιτών και ασθενών λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικές αρχές, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα “Κλέων”.

Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει τα επόμενα 24ωρα ακόμη και στους 45 βαθμούς Κελσίου, πολλοί πολίτες αναμένεται να κινδυνεύσουν από θερμική εξάντληση, θερμοπληξία και άλλες σοβαρές επιπλοκές από τη ζέστη.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η πρώτη μέρα του φονικού καύσωνα “Κλέων” ξεκινά σήμερα Τετάρτη 12/7, ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι αρμόδιες αρχές εκπόνησαν επιχειρησιακά σχέδια για τον περιορισμό των επιπτώσεων αυτού του ακραίου μετεωρολογικά φαινομένου, που αναμένεται να πλήξει τη Μεσόγειο.

Περισσότεροι από 12 υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς Υπουργείων συσκέφθηκαν την Τρίτη (11/7) υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και έλαβαν αποφάσεις για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών και των ευπαθών ομάδων από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος από τις φωτιές.

Το υπουργείο Υγείας εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, ο οποίος επιφορτίστηκε με το έργο να οργανώσει την άμυνα των Πρωτοβάθμιων Δομών, των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.

Στην πρώτη γραμμή άμυνας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ΕΚΑΒ

Η επείγουσα προνοσοκομειακή και πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αναμένεται να ηγηθούν στο έργο της προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε ο περιορισμός των ρεπό και αδειών του προσωπικού του ΕΚΑΒ, αλλά και η αύξηση των βαρδιών με την ενίσχυση των πληρωμάτων με τους νέους οδηγούς του στρατού, των ΟΤΕ και της πυροσβεστικής.

Η προσθήκη των περίπου 200 ατόμων που ήδη εκπαιδεύτηκαν στη δύναμη του ΕΚΑΒ, θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα ασθενοφόρα και οι κινητές Μονάδες, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σε αριθμό.

Επίσης, ένα όχημα “ταχείας επέμβασης”, το οποίο θα διαθέτει γιατρό και διασώστη, θα καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο.

Άμεσα μέτρα για την αύξηση του προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία δεν έχουν ληφθεί προς το παρόν, ωστόσο, αυτό αναμένεται να συμβεί, εάν τις επόμενες μέρες το φαινόμενο του καύσωνα κλιμακωθεί και απαιτηθεί η περαιτέρω ενίσχυση των πρωτοβάθμιων υγειονομικών δομών.

Σε ετοιμότητα το τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων

Η ασφάλεια των νοσηλευομένων, αλλά και του προσωπικού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας. Και ειδικότερα, και σε επίπεδο τεχνικών υποδομών.

Ο γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ζήτησε ήδη από τους διοικητές των ΥΠΕ, να μεριμνήσουν ώστε στα νοσοκομεία ευθύνης τους να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι για την σωστή λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων, αλλά και των γεννητριών, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης διακοπών ρεύματος.

Οι πιθανές διακοπές ρεύματος μάλιστα, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο χειρουργεία που θα βρίσκονται σε εξέλιξη στα νοσοκομεία και οι διοικητές οφείλουν να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των ασθενών.

Απόφαση για την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων με επιπλέον εφημερίες γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανά παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά, δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Η μεγάλη θερμική εισβολή, άλλωστε αλλά και η απειλητική άνοδος του υδραργύρου αναμένεται να συμβεί μετά το Σάββατο. Ενώ οι μετεωρολόγοι βλέπουν μεγάλη διάρκεια του φαινομένου, κάτι που προκαλεί βάσιμους φόβους για μεγάλες πυρκαγιές.

Για τον λόγο αυτό, εκτός από τις υγειονομικές δομές, σε επιφυλακή έχει τεθεί το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός ΠΠ, Βασίλης Κικίλιας απηύθηνε παράκληση προς τους πολίτες για «μέγιστη δυνατή ευθύνη».

«Δεν επιτρέπονται, ειδικά αυτές τις μέρες, συμπεριφορές αμέλειας σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυργκαγιάς», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ζήτησε προσοχή και την προστασία -πρώτα από όλα- των ευπαθών ομάδων, των ηλικιωμένων, των βρεφών, των ζώων συντροφιάς, αλλά να υπάρξει και ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους, με την εφαρμογή τηλεεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Εάν χρειαστεί, μάλιστα, θα κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και θα μειωθούν οι δραστηριότητες για τα παιδιά στις κατασκηνώσεις.

Καύσωνας “Κλέων”: Η προστασία των ευπαθών ομάδων

Αγκαλιά με … το κλιματιστικό θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τα επόμενα 24ωρα οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Με ομπρέλες, καπέλα, γυαλιά και εξοπλισμένοι με άφθονο δροσερό νερό θα πρέπει να κινούνται στους δρόμους και στο κέντρο της Αθήνας, όσοι δεν μπορούν να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Το Υπουργείο Υγείας, μάλιστα, καθώς και οι ιατρικές επιστημονικές εταιρείες έχουν εκδώσει λεπτομερείς οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα, τα ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στον γιατρό τους.

Αυτά είναι:

  • Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου)
  • Δύσπνοια
  • Αδυναμία / Καταβολή δυνάμεων
  • Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/Σύγχυση
  • Αίσθημα παλμών/Ταχυκαρδία
  • Κεφαλαλγία/Ζάλη

Εκδηλώσεις θερμοπληξίας. Πρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα.

Γενικές οδηγίες:

  • Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
  • Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
  • Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
  • Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).
  • Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
  • Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη • Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
  • Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
  • Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.
  • Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.
  • Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση  καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου.
  • Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.
  • Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καύσωνας – Πρόεδρος Καρδιολογικής Εταιρείας: «Πότε οι καρδιοπαθείς να μιλήσουν με τον γιατρό τους»

Καύσωνας: «Μην απορήσετε αν απαγορευτεί η κυκλοφορία για κάποιες ώρες»

Καύσωνας: Συμβουλές από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας

Καύσωνας: Προσοχή, μερικά φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία στη ζέστη

Εγκυμοσύνη: Γιατί είναι επικίνδυνος ο καύσωνας, τι να προσέχουν οι γυναίκες