Καμπανάκι από τις κορυφαίες ιατρικές επιθεωρήσεις για την αυξανόμενη πυρηνική απειλή

  • Ρούλα Τσουλέα
πυρηνικά
Τι αναφέρουν σε κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε ταυτοχρόνως σε 107 ιατρικές επιθεωρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερες από 100 ιατρικές επιθεωρήσεις σε όλο τον κόσμο απευθύνουν έκκληση για κατεπείγουσα δράση ώστε να εξαλειφθούν τα πυρηνικά όπλα, καθώς θεωρούν πως η απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής είναι «σημαντική και αυξανόμενη».

Η έκκληση πραγματοποιείται έπειτα από τις ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές του ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Είχαν προηγηθεί οι επανειλημμένες βορειοκορεατικές πυραυλικές δοκιμές με πυρηνικά και η παρεμπόδιση πρωτοβουλιών για τη μη διάδοσή τους.

«Ο κίνδυνος είναι σημαντικός και αυξανόμενος», γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι διευθυντές των ένδεκα κορυφαίων ιατρικών επιθεωρήσεων. «Τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα οφείλουν να εξαλείψουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους, πριν αυτά τα τελευταία εξαλείψουν εμάς».

Μεταξύ των 11 κορυφαίων επιθεωρήσεων συμπεριλαμβάνονται οι BMJ, Lancet, JAMA και New England Journal of Medicine.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται σε συνολικώς 107 ιατρικές επιθεωρήσεις.  «Το γεγονός ότι όλες συμφώνησαν να το δημοσιεύσουν, υπογραμμίζει την ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί η σημερινή πυρηνική κρίση», δήλωσε ο κ. Chris Zielinski, από την Παγκόσμια Ένωση Εκδοτών Ιατρικού Τύπου.

Η συνθήκη για μη διάδοση των πυρηνικών

Το κείμενο δημοσιεύεται την ίδια εβδομάδα που συνεδριάζει στη Βιέννη η προπαρασκευαστική επιτροπή για την επανεξέταση της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP).

Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1970. Η επανεξέτασή της (η δέκατη) το 2022 δεν είχε καταλήξει σε κοινή δήλωση. Τότε οι ΗΠΑ είχαν αποδώσει την αποτυχία στην «κυνική κωλυσιεργία» της Ρωσίας.

Την Κυριακή είναι επίσης η 68η επέτειος από την πρώτη χρήση πυρηνικού όπλου εναντίον αμάχων. Συνέβη στις 6 Αυγούστου 1945, όταν οι ΗΠΑ έριξαν ατομική βόμβα στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα.

Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου «θα ήταν καταστροφική για την ανθρωπότητα», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

«Ακόμη και ένας «περιορισμένος» πυρηνικός πόλεμος, με μόνο 250 από τα 13.000 πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον κόσμο, θα μπορούσε να σκοτώσει 120 εκατομμύρια ανθρώπους. Θα προκαλούσε επίσης παγκόσμια κλιματική διαταραχή που θα οδηγούσε σε πυρηνικό λιμό. Και θα έθετε σε κίνδυνο δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους», γράφουν οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από BMJ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock