Καμπανάκι από τους ειδικούς: Η ακραία ηλιοφάνεια αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα

  • Ρούλα Τσουλέα
μελάνωμα
Τι σχέση έχει η κλιματική αλλαγή με το μελάνωμα. Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί. Πόσο κινδυνεύουμε και ποια εποχή του χρόνου. Τι πρέπει να κάνουμε.

Έντονη ανησυχία ότι στο μέλλον θα καταγραφούν σημαντικές αυξήσεις στα κρούσματα επικίνδυνων καρκίνων όπως το μελάνωμα, εκφράζουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι καθώς αυξάνεται η ζέστη, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν σε υπαίθριους χώρους, όπως οι παραλίες, για να δροσιστούν. Αυτό όμως σημαίνει ότι εκτίθενται περισσότερο στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και στον κίνδυνο να υποστούν ηλιακά εγκαύματα.

«Πολλοί από τους ασθενείς μου έχουν μελάνωμα και φυσικά ανησυχώ ότι η συνεχιζόμενη τάση για ολοένα πιο θερμά καλοκαίρια θα οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά και περισσότερους θανάτους», είπε στον Guardian η Dr. Sarah Danson, καθηγήτρια Ιατρικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Μαζί της συμφώνησε η Dr. Julia Newton-Bishop, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ληντς. «Το μελάνωμα προκαλείται ουσιαστικά από τα ηλιακά εγκαύματα. Οι καιρικές συνθήκες είναι πια τόσο ακραίες, ώστε είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν τα ηλιακά εγκαύματα. Αν συμβεί αυτό, θα αυξηθούν και τα μελανώματα».

Όχι μόνο το καλοκαίρι

Οι θάνατοι από μελάνωμα έχουν υπερτριπλασιαστεί μεταξύ των ανδρών στη Βρετανία, από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα. Αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί και στη θνησιμότητα των γυναικών, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού οργανισμού Cancer Research UK. Οι αυξήσεις αποδίδονται σε αρκετούς παράγοντες, αλλά ένας από τους κυριότερους είναι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο.

«Ένα ηλιακό έγκαυμα κάθε δύο χρόνια τριπλασιάζει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου», λέει η κυρία Michelle Mitchell, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού.

Ωστόσο το όλο πρόβλημα δεν αφορά μόνο το καλοκαίρι. «Η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλο τον χρόνο υψηλές θερμοκρασίες», λέει ο Dann Mitchell, καθηγητής Κλιματικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Η αλλαγή στη θερμοκρασία αλλάζει και τη συμπεριφορά μας. Όσο περισσότερες είναι οι μέρες με ηλιοφάνεια, τόσο περισσότερο βγαίνουμε σε υπαίθρους χώρους. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη έκθεση στον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ιδίως στην υπεριώδη ακτινοβολία του που αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κάποιος τον αντίκτυπο που θα έχουν τα πρόσφατα, ακραία κύματα ζέστης στο μελάνωμα. Και αυτό, διότι ο καρκίνος συνήθως χρειάζεται πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί.

Πιστεύουν όμως ότι πλέον ο ήλιος είναι αρκετά δυνατός ώστε να είναι επικίνδυνος τουλάχιστον από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο στη βόρεια Ευρώπη. Και αναλογικά περισσότερο στη νότια.

Ποια είναι η λύση; Η εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας από τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Άφθονο αντηλιακό καθημερινά και αποφυγή του ήλιου όλο το μεσημέρι είναι τα πρώτα και κυριότερα, λένε. Και αν δείτε μια νέα, ανησυχητική ελιά (σπίλο) στο δέρμα σας ή αλλαγή σε μία παλαιά, πηγαίνετε αμέσως στον δερματολόγο ιατρό, συνιστούν.

Φωτογραφία: iStock