Ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στο Κεντ, στην Αγγλία, είναι «αδιαμφισβήτητα» μολυσμένο με το παθογόνο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (νόσος των τρελών αγελάδων), το οποίο μπορεί να απειλήσει τους ανθρώπους, προειδοποιεί ένας βρετανός ειδικός.
Το παθογόνο λέγεται πράιον (prion) και προκαλεί μία παραλλαγμένη μορφή του συνδρόμου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ στους ανθρώπους.
Το εν λόγω εργοστάσιο, που λέγεται Thruxted Mill, ήταν ένα από τα πέντε στη Βρετανία, όπου καταστρέφονταν τα άρρωστα βοοειδή. Μία κατασκευαστική εταιρεία το εξαγόρασε το 2017 και προσπαθεί να χτίσει 20 κατοικίες στη θέση του. Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η γη των 28 στρεμμάτων συνιστά απειλή για την υγεία.
Το εργοστάσιο παραμένει ανενεργό εδώ και 16 χρόνια. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι πια μολυσμένο με το θανατηφόρο πράιον, κατά τον Dr. Alan Colchester, ομότιμο καθηγητή Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.
Ο καθηγητής προειδοποιεί πως ποτέ δεν πρέπει να υπάρξει ανθρώπινη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο χώρο, αναφέρει ο βρετανικός Independent. Το πράιον είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταστραφεί και μπορεί να επωάζεται για χρόνια. Το πιθανότερο, λέει, είναι πως κείτεται αδρανές και, αν ενεργοποιηθεί, θα απειλήσει τους ανθρώπους.
Από το 1986
Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (BSE) ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε αγελάδες το 1986, στη Μεγάλη Βρετανία. Σύντομα άρχισε να γίνεται επιδημία και να προσβάλλει βοοειδή σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Το 1996 καταγράφηκαν τα πρώτα δέκα κρούσματα σε ανθρώπους, τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν παραλλαγμένη μορφή του συνδρόμου Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ (vCJD). Η νόσος αυτή είναι σπάνια. Πρόκειται για μία ταχέως εξελισσόμενη εγκεφαλοπάθεια, που προκαλεί χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στον εγκεφαλικό ιστό. Πλήττει τον μυϊκό συντονισμό, τη σκέψη και τη μνήμη.
Η νόσος έχει πάντοτε μοιραία κατάληξη, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC). Η διάρκειά της είναι 14 μήνες κατά μέσον όρο. Τρόπος ίασης προς το παρόν δεν υπάρχει και γι’ αυτό στους ασθενείς γίνεται παρηγορική θεραπεία.
Η vCJD τείνει να προσβάλλει νεότερα άτομα, με μέση ηλικία ενάρξεως τα 28 έτη. Αντιθέτως, η σποραδική CJD που δεν σχετίζεται με τη νόσο των τρελών αγελάδων συνήθως προσβάλλει μεσήλικες και ηλικιωμένους.
«Βιολογικός κίνδυνος»
«Ο χώρος του εργοστασίου είναι βιολογικός κίνδυνος», προειδοποιεί ο Dr. Colchester. «Πάντοτε γνωρίζαμε ότι οι λοιμογόνοι παράγοντες που προκαλούν τη νόσο των τρελών αγελάδων είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στη φυσιολογική φθορά και στην καταστροφή. Αδιαμφισβήτητα υπάρχει κάποιου βαθμού μακροχρόνια μόλυνση του εδάφους. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούν οι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή μαζί του».
Το χειρότερο σενάριο, τονίζει, είναι να μεταδοθεί το πράιον σε ζώα ή σε ανθρώπους από υλικά που είχαν μολυνθεί κατά το παρελθόν. Αυτό είναι εύκολο, εκτιμά, διότι η νόσος έχει πολύ μεγάλη περίοδο επωάσεως.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC, η περίοδος αυτή εθεωρείτο ότι είναι 10 χρόνια. Πρόσφατη γαλλική μελέτη, όμως, έδειξε πως κυμαίνεται από 9,7 έως και 17,9 χρόνια.
«Μολυσμένα απομεινάρια των ζώων παρέμειναν για χρόνια γύρω από το εργοστάσιο και μόλυναν ό,τι ήρθε σε επαφή μαζί τους. Είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμα σε μεγάλες ποσότητες στο χώμα», προσθέτει ο Dr. Colchester. «Τίποτα δεν πρέπει να γίνει που να ενθαρρύνει ανθρώπινη δραστηριότητα στο Thruxted Mill ή στα γύρω δάση».
Φωτογραφία: iStock