Καμπανάκι για τους μύκητες και την αντοχή στα φάρμακα κρούουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο

  • Iatropedia newsroom
εργαστήριο, έρευνα
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα περισσότερα μυκητιασικά παθογόνα είναι ήδη ανθεκτικά ή αποκτούν ταχύτατα αντοχή στα αντιμυκητιασικά φάρμακα

Δεν είναι μόνο η μικροβιακή αντοχή που πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά και η όλο και μεγαλύτερη αντοχή των μυκητιασικών λοιμώξεων στα διαθέσιμα φάρμακα, προειδοποιούν οι επιστήμονες, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Αν δεν ληφθεί άμεση δράση, η ανθρωπότητα θα βρεθεί ενδεχομένως αντιμέτωπη με περαιτέρω κλιμάκωση του επικίνδυνου αυτού προβλήματος, υπογραμμίζεται επιστήμονες σε παρέμβαση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, την οποία συντόνισαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Ινστιτούτο Westerdijk και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα περισσότερα μυκητιασικά παθογόνα που έχουν εντοπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα οποία ευθύνονται για περίπου 3,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως είναι ήδη ανθεκτικά ή αποκτούν ταχύτατα αντοχή στα αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία

Η αντοχή στα φάρμακα αποτελεί σήμερα τον κανόνα και όχι την εξαίρεση για τις τέσσερις κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων που υπάρχουν σήμερα, καθιστώντας δύσκολη -αν όχι αδύνατη- τη θεραπεία πολλών διεισδυτικών μυκητιασικών λοιμώξεων.

Οι ανθεκτικές στα μυκητοκτόνα λοιμώξεις περιλαμβάνουν τις μυκητιάσεις από Aspergillus, Candida, Nakaseomyces glabratus και Trichophyton indotineae, οι οποίες μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των ηλικιωμένων ή των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα βακτήρια, οι στενές ομοιότητες μεταξύ μυκητιακών και ανθρώπινων κυττάρων καθιστούν δύσκολη την ανάπτυξη θεραπειών που να αναστέλλουν επιλεκτικά τους μύκητες με ελάχιστη τοξικότητα για τους ασθενείς, σημειώνουν οι ειδικοί.

Πρόσθετο πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η διαστραυρούμενη αντοχή που προκαλεί η ανάπτυξη μυκητοκτόνων από την αγροχημική βιομηχανία. Καθώς πολλές βασικές καλλιέργειες προσβάλλονται από μύκητες, η αντιμυκητιακή προστασία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των τροφίμων. Το τίμημα είναι, όμως, η ανάπτυξη ανθεκτικών μυκήτων.

Οι επιστήμονες προτείνουν, κατά συνέπεια:

  • Να υπάρξει παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων κατηγοριών αντιμυκητιασικών μορίων για συγκεκριμένες εφαρμογές.
  • Να υπάρξει συνεργασία για λύσεις και κανονισμούς που διασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων και την καθολική υγεία για τα ζώα, τα φυτά και τους ανθρώπους.
  • Να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα της αντοχής των κατά τη σύνοδο του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο FDA εγκρίνει σαν ακουστικά βαρηκοΐας τα AirPods με το ειδικό λογισμικό

Γυναίκα έχασε την όρασή της από συστατικό στη βαφή μαλλιών που χρησιμοποίησε

Κορονοϊός: Απίστευτος διάλογος της Ματίνας Παγώνη με την Ανθή Βούλγαρη για τη νέα παραλλαγή xec