Καούρα στο στομάχι: Πού οφείλεται και τι να κάνετε για να την περιορίσετε
Η περιστασιακή καούρα είναι ένα κοινό σύμπτωμα και δεν αποτελεί αιτία άμεσου “συναγερμού” ή ανησυχίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν την ταλαιπωρία της καούρας με ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ή/και με τη βοήθεια απλών φαρμάκων.
Αίτια
Η καούρα συμβαίνει όταν το γαστρικό οξύ παλινδρομεί στον σωλήνα που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι σας (οισοφάγος). Αυτό ονομάζεται και “γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση”.
Κανονικά, όταν καταπίνετε, μια ζώνη μυών γύρω από το κάτω μέρος του οισοφάγου σας (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας) χαλαρώνει για να επιτρέψει στα τρόφιμα και τα υγρά να κατέβουν προς τα κάτω, στο στομάχι σας. Στη συνέχεια, ο μυς σφίγγει και πάλι.
Αν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει ασυνήθιστα ή αποδυναμωθεί, τότε είναι πιθανό κάποια ποσότητα στομαχικού οξέος να κάνει την αντίθετη πορεία, δηλαδή να “ανέβει” από το στομάχι σας προς τον οισοφάγο σας και να προκαλέσει καούρα. Αυτό το αίσθημα συνήθως επιδεινώνεται, όταν ξαπλώνετε, επειδή τα υγρά στομαχικά οξέα μετακινούνται ευκολότερα στον οισοφάγο.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της καούρας:
Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος: Τα πολλά περιττά κιλά ασκούν επιπλέον πίεση στην κοιλιά σας, πιέζουν το στομάχι σας και κάνουν το οξύ να ανεβαίνει ευκολότερα προς τον οισοφάγο σας.
Αποφύγετε τα στενά ρούχα: Τα στενά παντελόνια ασκούν επίσης πίεση στην κοιλιά σας και τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.
Αποφύγετε τροφές που έχετε εξακριβώσει ότι σας προκαλούν καούρα.
Αποφύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά από ένα γεύμα. Περιμένετε τουλάχιστον τρεις ώρες.
Αποφύγετε να τρώτε πολύ αργά το βράδυ.
Ανυψώστε το κεφάλι σας στο κρεβάτι όταν κοιμάστε, αν έχετε τακτικά καούρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, τότε πρέπει να δώσετε μια (έστω μικρή) κλίση από το κεφάλι προς τα πόδια σας, σε όλο το στρώμα που κοιμάστε.
Αποφύγετε το κάπνισμα: Το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα να λειτουργήσει σωστά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε όλα τα σημάδια «sos» της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
1 στους 4 Έλληνες ταλαιπωρείται από γαστροισοφαγική παλινδρόμηση