Κάποια εμβόλια είναι ατελή προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές
Υπάρχουν εμβόλια που είναι τέλεια και σώζουν ζωές. Τα παιδικά εμβόλια κατά της ευλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς «μιμούνται» στην εντέλεια τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό, σταματώντας όχι μόνο την ασθένεια αλλά και εμποδίζοντάς την να περάσει σε άλλους.
Υπάρχουν όμως και τα «ατελή» εμβόλια, αυτά που ενώ προστατεύουν το εμβολιασμένο άτομο από το να νοσήσει, δεν αποτρέπουν την μετάδοση του παθογόνου ιού, δίνοντάς του μια μοναδική ευκαιρία να επιβιώσει και να εξαπλωθεί παντού. Κι αυτά τα εμβόλια είναι δύο φορές επικίνδυνα, λένε οι ειδικοί, διότι επιτρέπουν σε θανατηφόρους ιούς με την διαρροή τους στο περιβάλλον να εξελιχθούν αφού σε διαφορετική περίπτωση θα πέθαιναν σκοτώνοντας τον ξενιστή τους.
Η μελέτη που διεξήγαγε σε πουλερικά διεθνής ομάδα ερευνητών υπό τον Andrew Read καθηγητή Βιοτεχνολογίας στο Penn State University και τον καθηγητή Venugopal Nair, επικεφαλής ενός προγράμματος ιογενών νόσων σε πτηνά στο βρετανικό Ινστιτούτο Pirbright, έδειξε ότι τα ατελή εμβόλια που επιτρέπουν σε ιούς να διαρρεύσουν και να εξελιχθούν, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρότερης νόσου σε άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στο PLOS Biology, τα πειράματα σε κότες με στελέχη του ερπητοϊού που προκαλεί την νόσο του Marek (λοίμωξη που προσβάλλει τα νεύρα και προκαλεί παράλυση και όγκους) επιβεβαίωσαν την θεωρία της εξέλιξης παθογόνων στελεχών που «διέφυγαν» και κατέστησαν πιο επικίνδυνα καθώς σκότωσαν το 100% των μη εμβολιασμένων πουλερικών σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Ο καθηγητής Read δεν κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κάποιο από τα εμβόλια της επόμενης γενιάς για ανθρώπους να αποβεί ατελές, προκαλώντας την εξέλιξη περισσότερο παθογόνων στελεχών. Η εν λόγω μελέτη, επισημαίνει, παρέχει ισχυρά στοιχεία υπέρ του προληπτικού εμβολιασμού, διότι καθώς τα στελέχη εξελίσσονται και καθίστανται πιο δυνατά, αυτοί που δεν έχουν εμβολιασθεί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.