Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, δρ Elizabeth Regan, περίπου το 55% των καπνιστών που περνούν με επιτυχία το τεστ σπιρομέτρησης εξακολουθεί να πάσχουν από νόσο του πνεύμονα και αναπνευστική βλάβη.
“Οι καπνιστές που έχουν 'κανονικές' εξετάσεις της αναπνευστικής λειτουργίας συχνά έχουν σημαντική αναπνευστική νόσο. Πολλοί από αυτούς τους καπνιστές ενδέχεται να παρουσιάζουν τα πρώτα στάδια χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (…) Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα βοηθήσουν στην απομυθοποίηση του 'υγιούς καπνιστή' και θα υπογραμμίσουν τη σημασία της μείωσης και διακοπής του καπνίσματος για την πρόληψη της νόσου των πνευμόνων και άλλων μακροπρόθεσμων συνεπειών του καπνίσματος”, δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ Regan.
Η εφαρμογή προηγμένων τεχνικών απεικόνισης του πνεύμονα μαζί με το περπάτημα και την καλή ποιότητα ζωής μπορούν να αποκαλύψουν τα πρώτα σημάδια της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), μιας ανίατης, προοδευτικής νόσου, που σχετίζεται με το κάπνισμα και είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 9.000 ατόμων ηλικίας 45-80 ετών, οι οποίοι κάπνιζαν τουλάχιστον 1 πακέτο τσιγάρα ημερησίως επί 10 συναπτά έτη. Περίπου οι μισοί εξ' αυτών θεωρούσαν εαυτούς “υγιείς”, επειδή είχαν περάσει με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις για την λειτουργία των πνευμόνων τους (σπιρομέτρηση).
Όταν οι ερευνητές, εκτός από την σπιρομέτρηση έβαλαν και πρόσθετες εξετάσεις στην “εξίσωση” (αξονική τομογραφία, εξετάσεις για την ποιότητα ζωής, χρήση φαρμάκων για την πνευμονική λειτουργία κ.α.), τότε αποδείχτηκε πάρα πολλοί εκ των καπνιστών που πίστευαν ότι ήταν υγιείς, είχαν τελικά πρόβλημα στους πνεύμονες.
Συγκεκριμένα, οι τομογραφίες έδειξαν εμφύσημα (πάχυνση των αεραγωγών) στο 42% αυτών των ατόμων. Εν τω μεταξύ, το 23% των συμμετεχόντων είχε σημαντική δύσπνοια σε σύγκριση με το αντίστοιχο 4% εκείνων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 15% των ατόμων στη μελέτη χρειάστηκε κατά μέσο όρο 6 λεπτά για να περπατήσετε περίπου 300 μέτρα, σε σύγκριση με το 4% των μη καπνιστών. Οι καπνιστές που πίστευαν ότι οι πνεύμονές τους ήταν πλήρως λειτουργικοί, είχαν επίσης πολύ χειρότερη ποιότητα ζωής από εκείνους που δεν καπνίζουν.
Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ