Κάψιμο στον λαιμό: 10 πιθανοί λόγοι που σας κάνουν να υποφέρετε

  • Γιάννα Σουλάκη
κάψιμο στον λαιμό
Το κάψιμο στον λαιμό είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις, αλλεργίες ή άλλες παθήσεις, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αν και συνήθως δεν είναι ανησυχητικό σύμπτωμα, ένας πονόλαιμος που επιμένει, ή συνοδεύεται από κάψιμο ή άλλα σοβαρά σημάδια μπορεί να χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση.

Ανάλογα με την αιτία, η θεραπεία ποικίλλει και μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Διαβάστε παρακάτω τις 10 πιο πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλούν κάψιμο στον λαιμό και τι μπορείτε να κάνετε για την ανακούφισή του συμπτώματος.

1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ)

Η παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος στον λαιμό και το στήθος, γνωστή ως καούρα. Συχνά συνοδεύεται από ξηρό βήχα, βραχνάδα και αίσθηση ότι το φαγητό έχει «κολλήσει» στον λαιμό.

Αντιμετώπιση: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιόξινα, ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), ή ακόμα και να κάνετε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, όπως αποφυγή λιπαρών τροφών και διακοπή του καπνίσματος.

2. Μεταρινική καταρροή

Όταν η βλέννα από τη μύτη συσσωρεύεται και ρέει προς το πίσω μέρος του λαιμού, προκαλεί ερεθισμό και βήχα. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω αλλεργιών, κρυολογήματος ή ακόμα και της ΓΟΠΝ.

Αντιμετώπιση: Ίσως χρειαστείτε αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά αν πρόκειται για αλλεργίες, ενυδάτωση και χρήση υγραντήρα.

3. Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

Προκαλείται από βακτήρια και μεταδίδεται εύκολα μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Συμπτώματα περιλαμβάνουν πολύ έντονο πόνο ή αίσθημα “καύσου” στον λαιμό, πυρετό και διογκωμένες αμυγδαλές με λευκές κηλίδες.

Αντιμετώπιση: Το πρόβλημα συχνά αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αναλγητικά και ξεκούραση.

4. Κοινό κρυολόγημα

Ο πονόλαιμος και το κάψιμο στον λαιμό είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, μαζί με καταρροή, βήχα και ήπιο πυρετό.

Αντιμετώπιση: Περιλαμβάνει υγρά, γαργάρες με αλατόνερο, ξεκούραση και παυσίπονα αν χρειαστεί.

5. Γρίπη

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει έντονο πονόλαιμο, μαζί με υψηλό πυρετό, μυαλγίες, κόπωση και βήχα.

Αντιμετώπιση: Θα χρειαστείτε ενδεχομένως αντιιικά φάρμακα (αν ληφθούν νωρίς), ξεκούραση, υγρά και παυσίπονα.

6. Μονοπυρήνωση

Γνωστή ως «ασθένεια του φιλιού», προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr και εκδηλώνεται με ακραία κόπωση, πονόλαιμο, διογκωμένους λεμφαδένες και πυρετό.

Αντιμετώπιση: Θα χρειαστείτε ξεκούραση, καλή ενυδάτωση και αναλγητικά.

7. Περιτονινακό απόστημα

Πρόκειται για συσσώρευση πύου κοντά στις αμυγδαλές λόγω βακτηριακής λοίμωξης, η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, κάψιμο, δυσκολία στην κατάποση και πρήξιμο.

Αντιμετώπιση: Δεν αποκλείεται να χρειαστεί παροχέτευση του αποστήματος και αντιβιοτικά.

8. Σύνδρομο καψίματος του στόματος

Μερικές φορές, το αίσθημα καψίματος στον λαιμό και τη γλώσσα σχετίζεται με προβλήματα των νεύρων ή ξηροστομία.

Αντιμετώπιση: Απαιτείται διαχείριση του προβλήματος με ειδικά στοματικά διαλύματα και αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας.

9. Οισοφαγίτιδα

Η φλεγμονή του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, κάψιμο στο στήθος και δυσκολία στην κατάποση.

Αντιμετώπιση: Θεραπεία ανάλογα με την αιτία, π.χ. ίσως χρειαστεί να αποφύγετε τροφικά αλλεργιογόνα ή τη χρήση φαρμάκων για τη ΓΟΠΝ.

10. Καρκίνος του λαιμού ή του οισοφάγου

Αν και σπάνια, ο επίμονος πονόλαιμος χωρίς προφανή αιτία μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου. Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν ανεξήγητη απώλεια βάρους, δυσκολία στην κατάποση και αλλαγές στη φωνή.

Αντιμετώπιση: Αν υπάρχει υποψία, απαιτείται άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Αν ο πόνος ή το κάψιμο στον λαιμό διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα ή συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, εξάνθημα ή αίμα στο σάλιο, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Κάψιμο στον λαιμό: Ανακούφιση στο σπίτι

Σπιτικά γιατροσόφια που μπορεί να ανακουφίσουν το κάψιμο στον λαιμό, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γαργάρες με ζεστό αλατόνερο
  • Ζεστά ή κρύα ροφήματα (π.χ. τσάι με μέλι, παγωμένο γιαούρτι)
  • Καραμέλες για τον λαιμό
  • Ενυδάτωση με αρκετό νερό
  • Χρήση υγραντήρα

Ο πονόλαιμος είναι συχνά ακίνδυνος, αλλά αν συνοδεύεται από ανησυχητικά συμπτώματα, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τη σωστή θεραπεία.

Φωτογραφία: iStock