Iatropedia

Καρδιακή προσβολή: Νέα τεχνολογία εντοπίζει τον κίνδυνο 10 χρόνια νωρίτερα

Adult male with heart attack or heart burn condition, health and medicine concept

Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ανιχνεύει τυχόν φλεγμονή στην καρδιά ακόμη κι αν δεν είναι εμφανής στις αξονικές τομογραφίες

Έως και 10 χρόνια νωρίτερα μπορεί να εντοπίζει τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος για καρδιακή προσβολή μία νέα τεχνολογία που δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο σε πέντε βρετανικά νοσοκομεία.

Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ανιχνεύει τυχόν φλεγμονή στην καρδιά ακόμη κι αν δεν είναι εμφανής στις αξονικές τομογραφίες, οι οποίες χρησιμοποιούν συνδυασμό ακτίνων Χ και τεχνολογίας υπολογιστών.

Το πιλοτικό έργο, που υποστηρίζεται από το αγγλικό ΕΣΥ (NHS England), «τρέχει» σε πέντε νοσοκομεία, στην Οξφόρδη, το Μίλτον Κέινς, το Λέστερ, το Λίβερπουλ και το Γούλβερχαμπτον.

Η απόφαση για τη χρήση του στο βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο δημιουργός του, η spinout εταιρεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Caristo Diagnostics, ανακοίνωσε ότι εργάζεται ήδη για την προσαρμογή της τεχνολογίας έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί επίσης και για εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη.

Όπως ανέφερε στο BBC ο καθηγητής Keith Channon, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πρόκειται για μία τεχνολογία που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, καθώς «για πρώτη φορά μπορούμε να ανιχνεύσουμε βιολογικές διεργασίες που είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι και οι οποίες προηγούνται της ανάπτυξης στενώσεων και εμφραγμάτων [μέσα στην καρδιά]».

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, ασθενείς που υποφέρουν από πόνο στο στήθος και παραπέμπονται για αξονική τομογραφία ρουτίνας, υποβάλλονται επίσης σε ανάλυση από την πλατφόρμα AI CaRi-Heart της Caristo Diagnostics.

Ένας αλγόριθμος, ο οποίος ανιχνεύει πιθανή φλεγμονή και αθηρωματική πλάκα, στη συνέχεια αξιολογείται από εκπαιδευμένους χειριστές για να επαληθευτεί η ακρίβειά του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη φλεγμονή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανατηφόρων καρδιακών προσβολών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς ζουν οι ασθενείς ένα χρόνο μετά από βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό

Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό Oropouche: Αυξάνονται τα κρούσματα – Εισαγόμενα περιστατικά στην Ευρώπη

Ποιο συστατικό της διατροφής μάς γερνάει πριν την ώρα μας