Στις 7 Απριλίου 2023 (Παγκόσμια Ημέρα Υγείας) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα γιορτάσει την 75η επέτειό του. Με αφορμή αυτή την ημέρα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) καλεί σε αφύπνιση τόσο την πολιτεία όσο και τους πολίτες.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις και άοκνες προσπάθειες σε ό,τι αφορά την πρόληψη υγείας. Απαραίτητη είναι ακόμα η προστασία του κοινωνικού συνόλου και των ασθενών από την παραπληροφόρηση.
Απαιτείται επίσης συνολική ενημέρωση για τις ασθένειες, ειδικότερα για εκείνες που απειλούν την καρδιαγγειακή υγεία.
Η ΕΚΕ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει για το 2023 στοχευμένες κοινωνικές δράσεις και ενημερωτικές εκστρατείες. Ήδη ανακήρυξε το 2023 ως Έτος Ευαισθητοποίησης για τον Αιφνίδιο Θάνατο, μετά και τα συνεχή περιστατικά αιφνίδιου θανάτου τα προηγούμενα χρόνια.
Επιπλέον, μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων και άλλων επιστημονικών γεγονότων θα πραγματοποιήσει δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας σε όλη την Ελλάδα.
Η ΕΚΕ θα συνεχίσει επίσης και το 2023 τα πιστοποιημένα σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε επαγγελματίες υγείας και κοινό. Θα συνεχίσει επίσης τις ενημερωτικές εκστρατείες για:
- Την καρδιακή ανεπάρκεια
- Τον σακχαρώδη διαβήτη
- Το κάπνισμα
- Την αρτηριακή υπέρταση κ.ά.
Και στους μαθητές
Η ΕΚΕ δίνει μεγάλη έμφαση στις μικρές ηλικίες, για να γίνουν οι μαθητές οι καλύτεροι πρεσβευτές ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιεί:
- Το Πρόγραμμα Ενημέρωσης Σχολείων για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα
- Τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με μεγάλη συμμετοχή.
Τέλος η ΕΚΕ εξακολουθεί να λειτουργεί γνωμοδοτικά στην πολιτεία για κρίσιμα θέματα Πολιτικής Υγείας και για τη δημιουργία διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια ευκαιρία να ενθαρρύνουμε -και στην Ελλάδα- για περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας του σήμερα και του αύριο», τονίζει η ΕΚΕ στην ανακοίνωσή της. Και επισημαίνει πως τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στην προστασία των ανθρώπων από ασθένειες και καταστροφές. Ωστόσο χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά.