Iatropedia

Καρδιολόγοι: Πως να προφυλαχθούν οι καρδιοπαθείς από τον φονικό συνδυασμό ζέστης – καπνού

'Ενα εκρηκτικό μείγμα καπνού και ζέστης έχει επικρατήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε πολλές περιοχές της χώρας μας και κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και τις περιοχές που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, μαζί με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα από τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις καύσεις των δασών, προκαλούν στους κατοίκους πολλών περιοχών δυσφορία και προβλήματα υγείας, τα οποία πλήττουν κυρίως τους καρδιοπαθείς και τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Δείτε επίσης: Πνευμονολόγοι για κινδύνους από καπνό: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας!»

Το iatropedia.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή καρδιολογίας στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο “Ιπποκράτειο”, τέως πρόεδρο και νυν μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνο Τσιούφη, ο οποίος δίνει πολύτιμες συμβουλές στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. ‘Οπως τονίζει ότι οι καρδιοπαθείς με τους ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κινδύνου:

“Με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και σε συνδυασμό με τα μικροσωματίδια από τις φωτιές που περιβάλλουν την Αττική ιδιαίτερα, αλλά και άλλες περιοχές, -αλλά εμείς στην Αθήνα τώρα βιώνουμε την κατάσταση αυτή πιο έντονα εξαιτίας της Εύβοιας- δημιουργείται ένα τέτοιο μείγμα, που πραγματικά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων. Και γιατί την επηρεάζει; Επειδή οι ασθενείς που έχουν επιβαρυμένο καρδιαγγειακό σύστημα, συνήθως έχουν και συνοδά αναπνευστικά νοσήματα. ‘Εχουν δηλαδή, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πνευμονική πνευμονική υπέρταση κ.α.”.

Καρδιοπαθείς – Να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους

Είναι γνωστό, λέει ο καθηγητής, ότι οι ακραίες θερμοκρασίες, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, δημιουργούν ένα δυσμενές περιβάλλον για έναν ασθενή που έχει επιβαρυμένη – από καρδιαγγειακής πλευράς – την υγεία του: “Και μιλάμε για τους ασθενείς με προχωρημένου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια, μιλάμε για τους ασθενείς που έχουν μαζί με το καρδιαγγειακό τους πρόβλημα και κάποιο πρόβλημα με τα στεφανιαία τους αγγεία, μιλάμε για τους ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα – αυτές είναι οι μεγάλες δεξαμενές ασθενών που επηρεάζονται από τις μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας”.

Δείτε επίσης: Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τις Πυρκαγιές: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Προσοχή στην πίεση και τις ταχυκαρδίες!

Η εισπνοή των σωματιδίων, προκαλεί μια αντιρροπιστική αύξηση της καρδιακής συχνότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα οι ασθενείς να κάνουν ταχυκαρδίες, ή αρρυθμίες και να επιβαρύνεται περαιτέρω η καρδιακή τους λειτουργία, αναφέρει ο ειδικός και συμπληρώνει:

“Παράλληλα αυτά τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν μια αμφίδρομη επίδραση πάνω στην πίεση και, είτε να προκαλέσουν αύξηση της πιέσεως, είτε -πολλές φορές εξαιτίας της ζέστης- να προκληθεί και υποτασικό φαινόμενο, οπότε οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Να μετρούν την πίεσή τους, ίσως και δύο φορές τη μέρα (αντί για μια φορά κάθε 2-3 μέρες που είναι η συνήθης σύσταση) και ανάλογα να προσαρμόσουν την δοσολογία των φαρμάκων τους”, αναφέρει ο καθηγητής.

Η σημασία του “αυτοπεριορισμού” έως ότου καθαρίσει η ατμόσφαιρα και υποχωρήσει η ζέστη

Η κύρια σύσταση των ειδικών είναι, οι ασθενείς να μην κυκλοφορούν χωρίς λόγο έξω στο δρόμο, στις υψηλές θερμοκρασίες και ακάλυπτοι, όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος της αφυδάτωσης, ή όπου μπορεί να πέσει η πίεσή τους και να πυροδοτηθεί έτσι κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, αναφέρει ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης:

“Υπάρχει ανάγκη για τους ασθενείς να παραμείνουν το προστατευμένο οικιακό περιβάλλον, στη δροσερή καθαρή ατμόσφαιρα, με καλή ενυδάτωση (πολλούς χυμούς και υγρά), να αποφύγουν την έκθεση στους εξωτερικούς χώρους και να κυκλοφορήσουν στο δρόμο, εκτός κι αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να το κάνουν. ‘Ετσι θα αποφύγουν τις επιπτώσεις αυτής της δύσκολης περιόδου, αυτών των δύο, τριών, τεσσάρων ημερών, όσο κρατήσουν αυτά τα ανεπιθύμητα φαινόμενα», τονίζει ο καθηγητής.

Δείτε επίσης – ΙΣΑ: Συμβουλές προς τις ευπαθείς ομάδες που εκτίθενται στον καπνό

Ποια συμπτώματα να ανησυχήσουν τους καρδιοπαθείς

Εάν παραμείνετε στο σπίτι, με τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και τηρώντας τη φαρμακευτική σας αγωγή λογικά δεν θα υπάρξει λόγος ανησυχίας, τονίζει ο καθηγητής.

Ωστόσο, να επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή να επισκεφθείτε νοσοκομείο εάν παρ’όλα αυτά εμφανίσετε:

Ο κ. Τσιούφης συμπληρώνει: “Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και σε περίπτωση που ο ασθενής δεν αισθάνεται καλά, ή έχει δύσπνοια, κάποιο αίσθημα ζάλης, ναυτίας κλπ να επικοινωνήσει με το γιατρό του. Επίσης για μια μέρα, π.χ. σήμερα, ας μην πάμε και για μπάνιο που λέει ο λόγος, αν πρόκειται να ταλαιπωρηθούμε στο δρόμο, είτε εξαιτίας κυκλοφοριακής συμφόρησης, είτε εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και της έκθεσης στην επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, που μπορεί να εισπνέουμε όλα αυτό το περίεργο μείγμα του καπνού, με την αιθαλομίχλη που δημιουργεί πρόβλημα. Μένουμε σπιτάκι μας, πάμε μόνο όταν είναι πιο κατάλληλη και καθαρή η ατμόσφαιρα την πρωινή μας βόλτα ή τη βραδυνή μας όταν πέσει ο ήλιος και νομίζω ότι όλα θα είναι μια χαρά”, καταλήγει ο καθηγητής.