Iatropedia

Καρκινικά κύτταρα «μεταμφιέζονται» σε κύτταρα του ανοσοποιητικού για να εξαπλωθούν

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς τα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν να εισχωρήσουν στο λεμφικό σύστημα, ένα σημαντικό στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος, χρησιμοποιώντας το για να ταξιδέψουν σε άλλα σημεία προκειμένου να δημιουργήσουν δευτερογενείς όγκους.

Ερευνητές και ανοσολόγοι υπό το Karolinska Institutet της Στοκχόλμης βρήκαν ότι τα καρκινικά κύτταρα «μεταμφιέζονται» σε λευκά αιμοσφαίρια προκειμένου να διαδοθούν μέσω του λεμφικού συστήματος δημιουργώντας αλλού νέους όγκους. Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Oncogene, μια φλεγμονώδης πρωτεΐνη η οποία ονομάζεται TGF-β (μετασχηματιστικός αυξητικός παράγων-βήτα) μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα να πάρουν εν μέρει την μορφή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η TGF-β τροφοδοτεί την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων με έναν υποδοχέα τον οποίο κανονικά εμφανίζουν μόνο τα λευκά αιμοσφαίρια στο λεμφικό σύστημα. Το… τέχνασμα αυτό έχει τελικό αποτέλεσμα την στόχευση των λεμφαγγείων και την μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες με τον ίδιο τρόπο των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Αν και δεν έχει προσδιοριστεί πώς τα καρκινικά κύτταρα βρίσκουν το δρόμο τους για τα λεμφαγγεία, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί προφανές ότι η φλεγμονή είναι παράγοντας που προωθεί την μετάσταση του καρκίνου και έτσι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να έχουν κάποια ανασταλτική επίδραση στην εξάπλωσή του, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Jonas Fuxe, αναπληρωτής καθηγητής στην ιατρική βιοχημεία και βιοφυσική στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα. Η επιστημονική ομάδα επισημαίνει ότι η ανακάλυψη αυτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα αποτρέπουν ή θα περιορίζουν την μετάσταση μέσω του λεμφικού συστήματος που συμβαίνει όταν καρκινικά κύτταρα αποσπώνται από τον πρωταρχικό όγκο και «ταξιδεύουν» στο σώμα δημιουργώντας νέους όγκους σε ζωτικά όργανα όπως τους πνεύμονες ή το ήπαρ.