Καρκινογόνος ουσία βρέθηκε σε μπαχαρικά από την Ινδία

  • Ρούλα Τσουλέα
μπαχαρικά
Εντείνονται οι έλεγχοι σε μπαχαρικά που εξάγονται από τη χώρα σε όλο τον κόσμο.

Συναγερμός έχει σημάνει στις παγκόσμιες ρυθμιστικές Αρχές τροφίμων μετά την είδηση ότι βρέθηκαν στο Χονγκ Κονγκ εισαγόμενα μπαχαρικά που περιείχαν υψηλά επίπεδα μίας απαγορευμένης καρκινογόνου ουσίας.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού πριν από λίγες εβδομάδες, η Σιγκαπούρη ανακάλεσε όσα κυκλοφορούσαν στο εμπόριό της. Επιπλέον, οι ρυθμιστικές Αρχές σε Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία άρχισαν ελέγχους στις δύο μάρκες που τα εμπορεύονται.

Τώρα, η αρμόδια Αρχή της Βρετανίας ανακοίνωσε πως επιβάλλει πρόσθετα μέτρα σε όλα τα μπαχαρικά που εισάγονται από την Ινδία.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η απαγόρευση στο Χονγκ Κονγκ αφορούσε τρία μίγματα μπαχαρικών της εταιρείας MDH και ένα της εταιρείας Everest. Όπως είχε ανακοινώσει βρέθηκε να περιέχουν υψηλά επίπεδα οξειδίου του αιθυλενίου (ή αιθυλενοξειδίου).

Το οξείδιο του αιθυλενίου είναι ένα άχρωμο, εύφλεκτο αέριο με γλυκιά μυρωδιά. Σκοτώνει βακτήρια, ιούς και μύκητες. Παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως φυτοφάρμακο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρήση του όμως έχει απαγορευθεί στην ΕΕ διότι είναι μεταλλαξιογόνο και καρκινογόνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (EFSA).

Οι εταιρείες MDH και Everest είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς μάρκες μπαχαρικών στην Ινδία. Και οι δύο έχουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Τα προϊόντα τους εξάγονται σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Νοτιοανατολική Ασία, Μέση Ανατολή και Αυστραλία.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πως τα προϊόντα τους είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Εντατικοί έλεγχοι

Ωστόσο, η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) αποφάσισε «να θέσει έξτρα μέτρα ελέγχου για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα μπαχαρικά από την Ινδία, συμπεριλαμβανομένου του οξειδίου του αιθυλενίου».

Η FSA δεν προσδιόρισε ποια ακριβώς μέτρα λαμβάνει. «Η χρήση του οξειδίου του αιθυλενίου δεν επιτρέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι θεσπισμένα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων για τα βότανα και τα μπαχαρικά», δήλωσε στο Reuters ο κ.  James Cooper, αναπληρωτής διευθυντής Πολιτικής Τροφίμων στην FSA.

Οι ρυθμιστικές Αρχές της Ινδίας έχουν διεξάγει ελέγχους στα προϊόντα μπαχαρικών. Εν τούτοις, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Στον Καναδά, αντίστοιχοι έλεγχοι από την Καναδική Υπηρεσία Ελέγχου των Τροφίμων (CFIA) είχαν αρνητικά αποτελέσματα για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην τοπική αγορά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, οι πρόσθετοι έλεγχοι αφορούν μπαχαρικά που εισάγονται από την Ινδία όπως κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο, γλυκάνισο, μάραθο, κόλιανδρο, σαφράν, κουρκουμά και πιπερόριζα (τζίντζερ).

Φωτογραφία: iStock