Η υπόθεση αν και είναι γνώριμη σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και είναι σε γνώση και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αποκαλύφθηκε στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης.
Ο διοικητής του νοσοκομείου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και ακολούθησε η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννα Κατσή, έδωσε εντολή να γίνει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής.
Αιτία που η εταιρεία αρνείται να παραδώσει τα φαρμακευτικά της προϊόντα, τα συσσωρευμένα χρέη που ξεπερνούν τα 7,3 εκατ. ευρώ. Γι αυτό εδώ και καιρό δεν παραδίδει τα φάρμακά της με συνέπεια στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν χωρίς θεραπεία. Οι συνεχείς εκκλήσεις του διοικητή αλλά και των ίδιων των καρκινοπαθών δεν εισακούστηκαν από την φαρμακοβιομηχανία γι αυτό και κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά.
Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης η γνωστή φαρμακευτική εταιρία αποφάσισε ότι εφόσον χορηγήσει στο μέλλον ποσότητες, αυτές θα αντιστοιχούν στο ποσό που θα λαμβάνει κάθε φορά.
Ίσως γι αυτό και τα φάρμακα που παραδίδονται δεν επαρκούν για πάνω από 2 με 3 ημέρες.
Όπως τονίζεται στην μηνυτήρια αναφορά, τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων, το «Θεαγένειο» έχει καταβάλει στην εταιρία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους και μόνο από τις αρχές του 2012 έχει καταβάλει το ποσό των 1.6 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του νοσοκομείου διαβεβαιώνει την φαρμακευτική εταιρία ότι οι απαιτήσεις της δεν κινδυνεύουν να μην ικανοποιηθούν, «δεδομένης της κρατικής χρηματοδότησης των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει το νοσοκομείο».
«Η εταιρία κάνει κακή χρήση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην προμήθεια των φαρμάκων (…) Από τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των υπό θεραπεία τελούντων καρκινοπαθών και παραλείπεται η βοήθεια όσων από αυτούς βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους και αντιμετωπίζουν το θάνατο», αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά.