Καρκίνος: Έρευνα από Ελληνίδα επιστήμονα ανοίγει νέους δρόμους για στοχευμένες θεραπείες

Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Μοριακής Έρευνας για τον Καρκίνο (IMCR) του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης «ρίχνει φως» σε άγνωστους μέχρι σήμερα μηχανισμούς που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο της Καθηγήτριας Lorenza Penengo, εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα διατηρούν την ακεραιότητα του γενετικού τους υλικού – μια κρίσιμη διαδικασία, η διαταραχή της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση.
Συγκεκριμένα, η μελέτη εξετάζει τον ρόλο της ουβικουιτινίωσης (ubiquitination), ενός μοριακού μηχανισμού που ρυθμίζει τη δραστηριότητα των πρωτεϊνών που ελέγχουν την «τύχη» των κυττάρων. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, τα κύτταρα ελέγχουν τη σταθερότητα του γονιδιώματος, διατηρώντας την ισορροπία στη διαίρεση των κυττάρων – μια ισορροπία που διαταράσσει ο καρκίνος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στον επιστημονικό τύπο, αποκαλύπτουν άγνωστους έως τώρα μηχανισμούς που δείχνουν πώς τα καρκινικά κύτταρα εκμεταλλεύονται αυτά τα συστήματα προς όφελός τους. Αυτή η νέα γνώση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για στοχευμένες θεραπείες ή διαγνωστικά εργαλεία στο μέλλον.
Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από τη Δρ. Μαρία Σταύρου, μια Ελληνίδα επιστήμονα με ισχυρό ακαδημαϊκό και ερευνητικό υπόβαθρο. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, παράλληλα, συμμετείχε σε ερευνητικό έργο στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB-FORTH), όπου ασχολήθηκε με την πρωτεομική ανάλυση δειγμάτων αίματος από ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Συνέχισε τις σπουδές της στο King’s College του Λονδίνου, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό στη Φαρμακευτική Ανάλυση και Ποιοτικό Έλεγχο, λαμβάνοντας διάκριση για τη διπλωματική της εργασία σχετικά με τη σύνθεση και ανάλυση ειδικών αναστολέων πρωτεασώματος , σημαντικά για νευρολογικές νόσους, όπως η Νόσος του Πάρκινσον.
Πριν τη διδακτορική της έρευνα, εργάστηκε ως Αναλύτρια Επιστήμονας στην AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν την ανάλυση βιο-φαρμακευτικών προϊόντων μέσω φασματομετρίας μάζας. Η ενασχόλησή της με την αναλυτική χημεία, σε συνδυασμό με την επιθυμία της να εμβαθύνει στη μοριακή βιολογία του καρκίνου, την οδήγησαν στο IMCR στη Ζυρίχη. Εκεί, στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, ερεύνησε την τροποποίηση της ουβικουιτίνης μέσω φωσφορυλίωσης και τον ρόλο της στη σταθερότητα του γονιδιώματος.
Το έργο της αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση της παρουσίας των νέων Ελλήνων επιστημόνων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, φέρνοντας την επιστήμη πιο κοντά σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον καρκίνο.