Iatropedia

Καρκίνος: Μελέτη σοκ προβλέπει ότι οι θάνατοι στους άνδρες θα αυξηθούν κατά 93% έως το 2050

In the Hospital Sick Male Patient Sleeps on the Bed. Heart Rate Monitor Equipment is on His Finger.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες 65 ετών και άνω και σε χώρες και περιοχές με χαμηλό ή μεσαίο «δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης»

Σοκ προκαλούν οι εκτιμήσεις που απορρέουν από νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 12/8 στο περιοδικό Cancer και προβλέπει ότι ο καρκίνος στους άνδρες θα παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση τα επόμενα χρόνια, με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά 84% έως το 2050 και τους θανάτους κατά 93% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες 65 ετών και άνω και σε χώρες και περιοχές με χαμηλό ή μεσαίο «δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης». Ο εν λόγω δείκτης μετρά την ανάπτυξη κάθε χώρας σε θέματα υγείας, γνώσης και βιοτικού επιπέδου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου, η ομάδα ανέλυσε περισσότερους από 30 διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε 185 χώρες και επικράτειες του πλανήτη.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει μια θλιβερή προοπτική για τον επιπολασμό του καρκίνου στο μέλλον. Τον Φεβρουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέβλεψε ότι θα υπάρξουν περισσότερα από 35 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου έως το 2050, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 77% σε σχέση με τα 20 εκατομμύρια κρούσματα που υπολογίζονταν το 2022. Η έρευνα του ΠΟΥ εξέτασε άνδρες και γυναίκες σε 115 χώρες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ορισμένοι από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την αύξηση των περιστατικών καρκίνου στο μέλλον είναι:

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές επεσήμαναν και αυτοί το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ ως παράγοντες κινδύνου, κοινούς μεταξύ των ανδρών, που όμως μπορούν να αλλάξουν.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να βοηθούν να εξηγηθεί γιατί οι άνδρες αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου σε σύγκριση με τις γυναίκες είναι η χαμηλότερη συμμετοχή σε δραστηριότητες πρόληψης του καρκίνου και ο ανεπαρκής προσυμπτωματικός έλεγχος, πρόσθεσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μειώθηκαν τα αποθέματα αίματος στη χώρα, κάλεσμα του Ε.ΚΕ.Α. για προσφορά αίματος

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι το 2024, λέει το ECDC

Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου