Μόλις η μία στις τρεις είπαν ότι θα επισκέπτονταν έναν γιατρό εάν είχαν φούσκωμα επί περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
Οι μισές δήλωσαν ότι θα άλλαζαν τη διατροφή τους (π.χ. θα έκοβαν τη γλουτένη, θα άρχιζαν να τρώνε προβιοτικά, θα έκαναν δίαιτα ή θα έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες) για να το καταπολεμήσουν.
Οι απαντήσεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Target Ovarian Cancer που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση.
Και αυτό, διότι όταν το φούσκωμα στην κοιλιά επιμένει τις περισσότερες ημέρες σε διάστημα 3 εβδομάδων, χρειάζεται άμεση αξιολόγηση από έναν γιατρό.
Βέβαια, η ανάπτυξή του δεν συνεπάγεται αυτομάτως καρκίνο των ωοθηκών. Στις πιθανές αιτίες του συμπεριλαμβάνονται και άλλα νοσήματα, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, απαιτεί ιατρική αξιολόγηση.
Προγενέστερη δημοσκόπηση του ίδιου οργανισμού είχε δείξει ότι μόλις μία στις πέντε γυναίκες γνωρίζουν έστω και ένα σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών.
Τα νέα ευρήματα
Στο πλαίσιο της νέας δημοσκόπησης, ερευνητές του οργανισμού ρώτησαν 1.142 γυναίκες τι θα έκαναν εάν είχαν τακτικά φούσκωμα στην κοιλιά.
Οι πιθανές απαντήσεις από τις οποίες έπρεπε να διαλέξουν ήταν αρκετές και συμπεριλάμβαναν επίσκεψη στον γιατρό, γυμναστική, διατροφικές παρεμβάσεις κ.λπ.
Μόλις οι 392 από τις εθελόντριες (το 34%) είπαν ότι θα συμβουλεύονταν έναν γιατρό. Περισσότερες από 260 (το 23%) είπαν ότι θα αγόραζαν από το φαρμακείο ένα αντιόξινο φάρμακο. Και το 22% είπαν ότι θα έκαναν περισσότερη γυμναστική.
Ειδικά στις ηλικίες άνω των 55 ετών, που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, μόνο η μία στις τρεις εθελόντριες είπαν ότι θα έκαναν έστω αναζήτηση στο Ίντερνετ για να δουν που μπορεί να οφείλονται τα συμπτώματά τους.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών. Δυστυχώς, όμως, δύο στις τρεις ασθενείς διαγιγνώσκονται όταν η νόσος τους έχει ήδη εξαπλωθεί.
Στα ύποπτα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:
* Επίμονο φούσκωμα στην κοιλιά (το χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν υποχωρεί για να επανεμφανιστεί αργότερα)
* Ταχεία ανάπτυξη αισθήματος κορεσμού της πείνας ή/και ανορεξία
* Πόνος στην κοιλιά (κυρίως από το μέσον και κάτω)
* Συμπτώματα από το ουροποιητικό (π.χ. συχνουρία, επείγουσα ούρηση)
* Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (π.χ. διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
* Ακραία κούραση
* Ανεξήγητη απώλεια βάρους
* Απώλεια αίματος από τον κόλπο (πρέπει να ελέγχεται αμέσως όταν η γυναίκα έχει περάσει την κλιμακτήριο).