Iatropedia

Καρκίνος πνεύμονα: Πειραματικό φάρμακο δίνει παράταση ζωής σε ασθενείς σε δοκιμή τελικού σταδίου

white ribbon and red Lung line shape, Banner for Lung Cancer Awareness Month or World Lung Cancer Day concept, 3d rendering

Το φάρμακο είχε ήδη δείξει ότι μπορούσε να ανακόψει την επιδείνωση του καρκίνου

Το πειραματικό φάρμακο Dato-DXd της AstraZeneca και της Daiichi Sankyo με την οποία συνεργάζεται συνέβαλε στην παράταση της ζωής ορισμένων ασθενών με καρκίνο πνεύμονα σε κλινική δοκιμή τελικού σταδίου.

Το φάρμακο είχε ήδη δείξει ότι μπορούσε να ανακόψει την επιδείνωση του καρκίνου πέρυσι. Τώρα, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα για να καθορίσουν αν βοήθησε πραγματικά στην παράταση της ζωής των ασθενών – έναν βασικό δείκτη που ονομάζεται συνολική επιβίωση.

Το φάρμακο, η πλήρης ονομασία του οποίου είναι datopotamab deruxtecan, μεταφέρει μια ισχυρή χημειοθεραπεία απευθείας στα προσβεβλημένα κύτταρα για να σκοτώσει τον καρκίνο, χωρίς να πειράζει τα υγιή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το όφελος επιβίωσης δεν ήταν στατιστικά σημαντικό σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή, σύμφωνα με την AstraZeneca. Το φάρμακο βοήθησε στην παράταση της ζωής των ασθενών με μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι αποτελούσαν το 75% των εθελοντών. Οι ασθενείς είχαν προηγουμένως λάβει τουλάχιστον άλλη μία μορφή θεραπείας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρασί και καθημερινή κατανάλωση: Τι δείχνουν πρόσφατες έρευνες

ΕΟΦ: Εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές για μη εγκεκριμένο ενέσιμο διάλυμα για τη λιποδιάλυση

Μελάνωμα: Αυξάνονται τα κρούσματα αλλά όχι σε όλους – Ποιοι κινδυνεύουν