Καρκίνος: Πώς μπορεί να βοηθήσει η γιόγκα
«Μια παρέμβαση ευεξίας που ενσωματώνει γιόγκα και ψυχολογικά εργαλεία μπορεί να ενισχύσει τις συνδέσεις μεταξύ του νου, του σώματος και του πνεύματος, οδηγώντας σε καλύτερη και πιο ουσιαστική ποιότητα ζωής», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Deidre Pereira, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας και ψυχολογίας της υγείας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (UF) στο Γκέινσβιλ.
Στην έρευνα συμμετείχαν 51 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με κάποια μορφή γυναικολογικού, γαστρεντερικού ή θωρακικού καρκίνου.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου, «συμμετείχαν σε μια ομαδική παρέμβαση 10 εβδομάδων, δια ζώσης, η οποία χρησιμοποίησε τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης, διαλογισμό ενσυνειδητότητας, ψυχοθεραπευτικές δεξιότητες και ήπια γιόγκα με στόχο τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ποιότητας ζωής».
Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχουσες που κλήθηκαν να συμπληρώσουν λεπτομερή ερωτηματολόγια, η ομάδα του Pereira διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
«Η ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της ολοκληρωμένης φροντίδας του καρκίνου», εξήγησε η συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Kacel, πρόσφατη απόφοιτος του διδακτορικού προγράμματος κλινικής ψυχολογίας του UF.
Η χρήση γιόγκα/διαλογισμού στο πρόγραμμα παράλληλα με την ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση φάνηκε να βοηθάει πραγματικά, πρόσθεσε.
«Ο συνδυασμός και των δύο προοπτικών παρέχει ένα ισχυρό θεμέλιο πάνω στο οποίο οι ασθενείς μπορούν να στηριχθούν για να αντιμετωπίσουν τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης που συνοδεύουν τον άνθρωπο που έχει αντιμετωπίσει καρκίνο», δήλωσε η Kacel, η οποία είναι τώρα κλινική ψυχολόγος υγείας και καρκίνου στο Rush University Medical Center του Σικάγο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Integrative Cancer Therapies.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Γ. Γεννηματάς»: 50 γιατροί καταγγέλλουν ότι επικρατούν επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς
Στον «αέρα» οι ασθενείς που χρειάζονται εργοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία
Πώς ο διαλογισμός αλλάζει τον εγκέφαλο και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε φόβο και άγχος