Καρκίνος: Πρωτοποριακή συσκευή επιτρέπει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών
Μια νέα, πρωτοποριακή συσκευή, που βοηθά στη μείωση του χρόνου που περνούν οι ασθενείς με καρκίνο στο νοσοκομείο, πήρε έγκριση από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές.
Η συσκευή Liberty δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να κάνουν εξετάσεις αίματος -και να ανεβάζουν τα αποτελέσματα- από σπίτι, χωρίς επίβλεψη.
Όπως λένε όσοι την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει, η συσκευή τούς επιτρέπει να περιορίσουν τις επισκέψεις στο νοσοκομείο, ενώ οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η χρήση της θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγικότητα του NHS.
Η θεραπεία του καρκίνου περιλαμβάνει μια σειρά από εξετάσεις αίματος, καθώς το ιατρικό προσωπικό παρακολουθεί πολλούς δείκτες υγείας, όπως τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης και τον συνολικό αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων.
Η συσκευή, αφού δοκιμάστηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα θεραπείας καρκίνου του είδους του στην Ευρώπη, το Christie στο Μάντσεστερ, θα αρχίσει τώρα να χρησιμοποιείται σε 12 παραρτήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).
Η Λιν Τόμσον, η οποία διαγνώσθηκε με καρκίνο των ωοθηκών και του εντέρου το 2017, ήταν μία από τους ασθενείς που δοκίμασαν τη συσκευή στο πλαίσιο μικρής κλινικής δοκιμής. Σε συνέντευξή της στο BBC δήλωσε πως νιώθει μεγάλη ανακούφιση που πλέον μπορεί να κάνει κάποιες από τις εξετάσεις αίματος στο σπίτι.
Είκοσι δύο ασθενείς, σαν τη Λιν, έχουν δοκιμάσει τη συσκευή στο σπίτι. Όμως, παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και δοκιμές με τη συμμετοχή 470 ασθενών, ώστε να μπορέσει να δοθεί έγκριση από τη ρυθμιστική Αρχή για τη χρήση της.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συσκευή έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών κάνει τη φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK να προειδοποιεί πως «είναι πολύ νωρίς για αυτή την τεχνολογία και απαιτείται περαιτέρω έρευνα».
«Η κανονιστική έγκριση δεν παρέχει ενδείξεις αποτελεσματικότητας ή κλινικής χρησιμότητας σε αυτό το στάδιο – τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές της συσκευής πριν χρησιμοποιηθεί ευρύτερα», προσθέτει.
Ωστόσο, ο Δρ Τόμπι Μπάσεϊ-Φίσερ, ιδρυτής της Entia, της εταιρείας που κατασκευάζει τη συσκευή, δηλώνει αισιόδοξος
«Παρέχοντας πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των ασθενών, η συσκευή δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίσουν προληπτικά τις επιπλοκές, μειώνοντας τις νοσηλείες και τις διακοπές της θεραπείας», δήλωσε ο Δρ. Μπάσεϊ-Φίσερ.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Covid: Αποφυλακίζεται η δημοσιογράφος που μετέδωσε τις πρώτες εικόνες σοκ από την Ουχάν
Πώς επηρεάζει το σωματικό βάρος τις αναρρωτικές άδειες που θα πάρουμε
Γιατί παθαίνουμε κράμπες στα πόδια και πως να τις αντιμετωπίσουμε